„Svi na fešte“ u maškarani i išempijani Kotor

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 15. veljače 2016. - 13:51
Autor: 

Na današnjoj press konferenciji u Centru za kulturu „Nikola Đurković“ u Kotoru predstavljen je ovogodišnji karnevalski program koji će prepoznatljivi vickasti duh Grada širiti nekih 10-ak dana.

Direktor Centra Miloš Dževerdanović kazao je da ovu kulturnu industriju nastoji spojiti s turizmom, te da u partnerstvu s Turističkom organizacijom Kotora, na čelu s direktorom Mirzom Krcićem doprinesu razvoju grada Kotora, čuvanju običaja ali i ekonomskoj valorizaciji svega onoga što podrazumijeva ova kreativna industrija.

Opredijeljeni budžet za zimske karnevalske fešte je 32.000 eura, od čega Turistička organizacija osigurava 15 tisuća, pokrovitelj manifestacije Općina Kotor 10 tisuća, a preostalih 7 tisuća osigurat će generalni sponzor Luka Kotor i ostali partneri.

Na konferenciji je govorila također i članica organizacionog odbora i ravnateljica Vaspitno obrazovne ustanove „Radost“ iz Kotora Vjera Rašković Perojević, koja već treću godinu organizirano sudjeluje u karnevalskoj povorci s mališanima kotorskih vrtića, i kako najavljuje i ove godine će veliku maškaranu povorku uljepšati male maškarice naših vrtića.

 

Početak karnevalskih svečanosti planiran je za 26. veljače, svečanom ceremonijom otvorenja manifestacije u Velikoj dvorani centra, s početkom u 19 sati.

Nakon niza godina a zbog nedostatka adekvatne sale u Kotoru, veliki kotorski maskenbal je konačno vraćen na teritoriji Općine Kotor, te će se kao i prošle godine održati u „Poslovnom centru Vukšić“, a maske i goste će zabavljati sastavi „Tri kvarta“ i „Lungo Mare“.

Partner Fešti je i diskoteka „Maximus“ koja je ustupila prostor gdje će se 28.veljače  upriličiti Dječji maskenbal s početkom u 14 sati i  za zabavu djece će se pobrinuti i angažirani animatori, a pripremljen je i fond nagrada za sudionike male maškarade.

Muzička škola „Vida Matjan“ sa svojom ravnateljicom Laurom Jovanović također se uključila u ovu manifestaciju pa će za sve ljubitelje glazbe biti organiziran Koncert pod maskama, u crkvi Svetog Duha 1. ožujka, s početkom u 19 sati.

Poziv na sudjelovanje u velikoj maškaranoj povorci iliti ABRUM, uz veselu pratnju Gradske muzike Kotor i Feštinih mažoretki planiran je za 4. ožujka u 19 sati, nakon čega će karnevalske grupe na Pjaci od sata sa svim maškarama i gostima podijeliti pripravljene delicije. Za glazbeni dio večeri zadužen je sastav „Lungo Mare“.

Iako zabavnog karaktera, ova manifestacija donosi i jednu humanitarnu akciju, Veliku karnevalsku tombolu, ispred kafane „Dojmi“ u  subotu, 5. ožujka u 11 sati, a sva prikupljena sredstva bit će namijenjena Općoj bolnici u Kotoru. Istog dana, u Velikoj dvorani Kulturnog centra s početkom u 18 sati planiran je 18. po redu koncert feštinih mažoretki, pod geslom „Deset godina sa vama“.

Centralni događaj koji Kotorani s pravom daju očuvati i njegovati je Karnevalska povorka i spaljivanje krivca za sve loše što je Kotor podnio u prethodnoj godini dana a za čiju figuru se osobno brine kapo karnevala  - Branko Knezović. Iz organizacionog odbora najavili su gostovanje karnevalske grupe iz Slovenije, iz Vele Luke s Korčule, Podgorice, a u najavi su grupe iz Srbije i Makedonije. Voditelji karnevala bit će publici već poznati tandem Karolina Radulović i Brane Knezović.

Nakon tradicionalnog suđenja i paljenja karnevala na Maceo, fešta se seli na glavni gradski trg gdje će goste zabaviti poznata hrvatska pjevačica Danijela Martinović.

Na dan karnevala iz tiska će izići i novi broj satirično-humorističkog lista "Karampana" koju po običaju pišu građani Kotora, a lektorirat će je redakcijski odbor Kulturnog centra.

Bogat program obećava sjajnu zabavu, potrebno je samo doći i sa sobom ponijeti dobro raspoloženje.