Svjetionici kao putokaz života

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 30. listopada 2015. - 9:25
Autor: 

Promocija projekta „Legende svjetla" u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i Udruge „Lux Mediterraneum"  iz Zagreba  održana je sinoć u palači Grgurina u Kotoru. 

Uvodnu riječ dala je direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević: „Kultura je ovlast koja nas spaja. Spaja nas Mediteran, jer kultura je ovlast koja se prožima kroz sve segmente ljudskog trajanja i postojanja, što potvrđuje realizacija večerašnjeg projekta. Projekat se odnosi na istorijski značaj svjetionika na istočnoj obali Jadranskog mora.

Prvi svjetionik sagrađen je u 3. vijeku prije nove ere na poluostrvu Farus u Aleksandriji. Sa 117 metara visine to je bila najveća građevina na svijetu u to vrijeme, jedno od sedam svjetskih čuda. Ovaj svjetionik ostavio je velikog traga i uticaja na kasnije izgrađivanje svjetionika duž Mediterana. U Crnoj Gori postoje samo dva svjetionika, ali zato u Hrvatskoj postoji 47. Od toga je 17 svjetionika našlo pravo mjesto u turističkoj valorizaciji. Bilo bi lijepo da u Crnoj Gori imamo više svjetionika, ali zato večeras vi ćete imati priliku da se vaša duša osvijetli sa svjetionicima.“

Nazočne je pozdravio i predsjednik udruge „Lux Mediterraneum“ Gordan Smadil.

Prof. dr.sc. Mithad Kozličić iz Zadra približio nam je povijest plovidbe i značaj svjetionika tijekom tih dugih putovanja morem: „Plovidba ne prašta. Mineri i pomorci griješe samo jedanput. Greške se plaćaju na dnu. Nakon toga, dođu pomorski arheolozi nakon 200 ili 2.000 godina i nađu vas na dnu. Danas se također plovi morem. Mi učimo na temelju iskustava onih što su bili dovoljno pametni, pa su preživjeli. Ne može se uvijek isploviti“.

Pored prof. sr. sc. Kozličića, govorio je i profesor Jurica Gašpar, koji se osvrnuo na samo istraživanje svjetionika: Moj pokojni otac bio je svjetioničar, ja sam odrastao na jednom svjetioniku sv. Andrija kod Dubrovnika i znam kako je tamo živjeti. Kad smo krenuli u istraživanje svjetionika htio sam da to bude zimi, da prikažemo život osoba gdje je i nevera, i zima, i nestašica hrane i vode, gdje je strah i borba za goli život. Gašpar je naglasio da su nailazili na dosta poteškoća tijekom istraživanja, ali nisu se bojali jer „more treba najprije poštovati“.

Režiser Igor Goić ispričao je posjetiteljima nekoliko duhovitih anegdota koje su se dogodile tijekom istraživanja svjetionika, a zatim su nazočni imali priliku pogledati kratki „trailer“ filma o svjetionicima, koji će biti premijerno prikazan u travnju iduće godine.

 

U glazbenom  dijelu programa nastupili su učenici ŠOSMO „Vida Matjan" Kotor.