Svojim vjernim damama

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 08. ožujka 2016. - 9:28
Autor: 

Danas se obilježava Međunarodni dan žena. Pa ipak, svim ženama, koje su oslonac svake obitelji, svim požrtvovanim majkama, suprugama, sestrama, bakama želimo da budu poštovane tijekom cijele godine bez razlike, te da im se u svim sferama života dozvoli zauzeti ono mjesto koje im pripada i koje zavrijeđuju.

Drage dame, vjerne slušateljice Dux radija i čitateljice našega portala, sretan vam Dan žena!

Prvi Dan žena obilježen je početkom prošlog stoljeća, odnosno  28. veljače 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Tekstilne su radnice u doba industrijalizacije 8. ožujka 1857. godine u New Yorku održale javne demonstracije prosvjedujući zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Prosvjedi 8. ožujka događali su se i narednih godina, a najpoznatiji je onaj iz 1908. godine kada je New Yorkom marširalo 15 tisuća žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Usprkos svim dostignućima koja su žene postigle u zadnjih 100-njak godina, kada je u pitanju ravnopravnost u odnosu na muškarce, i danas smo svjedoci brojnih primjera neravnopravnosti, te diskriminacije žena.