Tivat dobitnik brončane nagrade u okviru Green Destinations procesa

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 20. srpnja 2022. - 10:23
Autor: 

Turistička organizacija Tivat, kao prva destinacija u Crnoj Gori koja je pristupila programu Green Destinations, redovito  sprovodi aktivnosti koje će utjecati na efikasnije upravljanje destinacijom kroz unaprjeđenje kvalitete prateći globalne standarde GSTC-a (Globalnog savjeta za održivi turizam) implementiranim kroz kriterije Green Destinations, kao akreditirane organizacije.

U okviru spomenutih aktivnosti Turistička organizacija Tivat je imala zadatak da tijekom proteklog perioda izvijesti o 100 traženih kriterija, a potom je uslijedila revizija istih. Tivat kao aplikant je, nakon revizije i evaluacije od strane Green Destinations komisije za certifikaciju, uspješno postigao status Green Destinations Bronze Award. Tim dostignućem, Tivat je i prva destinacija na Zapadnom Balkanu (WB6) koja je dostigla ovaj nivo. Tivat je od 2020. godine radio na razvoju i izvještavanju te je s dvije priče dobre prakse (Tivatska Solila i TransformaTivat) dobio globalno priznanje u okviru natjecanja  Top 100, posvećeno primjerima dobre prakse

„U procesu evaluacije destinacije bodovi se dodjeljuju na osnovu svih dostavljenih kriterijuma prema Green Destinations standardima, koji su podijeljeni u 6 tema te se uzima prosjek istih i definiše nivo nagrade. Tivat je sa prosječnom ocjenom 6,7 u 6 kategorija na skali od 1 do 10 nagrađen bronzom, koja se dobija ukoliko je ukupan skor veći od 5,9.  Nagrade za predsertifikaciju izdaju se na period od dvije godine i zahtijevaju reviziju na licu mjesta svake 4. godine, a desk reviziju (reviziju bez dolaska u destinaciju) svake 2. godine. Sertifikacija važi za period od 3 godine i svaka trogodišnja provjera će biti na licu mesta. U ovom slučaju, za Tivat je izvršena desk revizija od strane više revizorke Tine Hedi Zakonjšek iz Slovenije.

Destinacija je postigla najvišu ocjenu u temi Socijalno blagostanje 8.1, dok je u temi Kultura i tradicija ocijenjena sa 8.0. Najniži rezultat 4.7 je dodijeljen za temu Poslovanje i ugostiteljstvo, uz savjet destinaciji da podstakne podizanje svijesti među predstavnicima turističkog sektora kada su u pitanju teme održivosti poput monitoringa, smanjenja potrošnje električne energije, smanjenja potrošnje vode, plastičnog otpada i sl. Kao neki od važnijih kriterijuma na kojima treba raditi u narednom periodu kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou ističe se upravljanje otpadom (monitoring, smanjenje, odvajanje i reciklaža otpada), monitoring ekonomskih uticaja (koji podrazumijeva da se uspješnost sezone ne mjeri brojem turista i ostvarenih noćenja već praćenjem i indikatora kao što su potrošnja turista, zaposlenost, investicije itd.), upravljanje klimatskim promjenama, upravljanje rizicima vezano za zaštitu životne sredine. Ovo su samo primjeri indikatora razvoja koji moraju biti riješeni na nacionalnom i implementirani na lokalnom nivou, a koje je potrebno unaprijediti i u procesu pristupanja EU“ -priopćavaju iz TO Tivat.

„Budući da je ovo prva revizija, destinacija je dobro obavila posao u implementaciji održivosti u svom poslovanju i izvještavanje o 100 kriterijuma. Destinaciji se savjetuje da slijedi uputstva i preporuke iz ovog revizorskog izvještaja za poboljšanje rezultata u budućnosti”, riječi su revizorice Zakonjšek. Stoga će sljedeći korak biti završetak akcionog plana za naredne dvije godine kako bi tim Općine Tivat, javnih institucija i privrede koji je radio na ovim kriterijima u prethodnom periodu, imao jasnu mapu puta za rad na tim poboljšanjima.

Postoje brojni benefiti kod destinacija sudionica  u programu GD certifikacije, naročito onih koje su dobitnici određenih priznanja, a najznačajniji su: 1) postati kredibilno konkurentniji u svim aspektima održivosti, što se također mora promatrati kao zadatak u ekološkoj državi; 2) marketinške pogodnosti koje funkcioniraju  u skladu sa svjetskim trendovima rastuće potražnje za istinski održivim destinacijama i iskustvima; 3) razmjena iskustava i umrežavanje s turističkim destinacijama diljem svijeta.