Tradicionalni "8. pješački dan Kotor - Lovćen - Kotor"

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 22. rujna 2016. - 9:20
Autor: 

U nedjelju, 2. 10., održat će se  tradicionalni "8. pješački dan Kotor - Lovćen - Kotor". Od ove godine pješački dan će biti podijeljen u 4 kategorije i to:

TRKAČKI MARATON - NOVA KATEGORIJA (Njegošev mauzolej, Jezerski vrh   1649 mnv) 31 km. Kotizacija za maraton se plaća, zatvaranje prijava je 26. 9.

PJEŠAČKI MARATON (Njegošev mauzolej, Jezerski vrh 1649 mnv) 31 km. Kotizacija za ovu turu se plaća, zatvaranje prijava je 26. 9.

PJEŠAČKA TURA KRSTAC (prijevoj Krstac 937mnv) 13.5 km. Kotizacija za ovu turu se ne plaća i nije potrebna prijava.

REKREATIVNA TURA PRAĆIŠTE (zaravan Praćište 620mnv) 10 km. Kotizacija za ovu turu se ne plaća i nije potrebna prijava.

Za PJEŠACKU TURU KRSTAC i REKREATIVNU TURU PRAĆIŠTE upisivanje učesnika će se obavljati na dan Maratona (45 minuta prije starta). Za upis će biti neophodno navesti samo ime i prezime i grad iz kojeg dolazite. Pročitajte pažljivo instrukcije koje slijede:

Mjesto okupljanja i polazak ( START) za sve kategorije je Gurdić - južna gradska vrata. Mjesto završetka za sve kategorije - sjeverna gradska vrata ("Crnogorski Pazar") na Tabačini gdje je i CILJ sa kontrolnim timom Vjeverica.

Vremena polaska za kategoriju:

Kategorija           Okupljanje-start              Visinska točka   Dužina

T.Maraton          6,00h-7,00h        Jezerski vrh 1649m          31,0km

P.Maraton          6,00h-7,05h        Jezerski vrh 1649m          31,0km

Krstac   7,00h-8,00h        Prijevoj Krstac 937m       13,5m

Praćište               8,00h-9,00h        Praćište 620m   10,0m

ROK ZA PRIJAVU ZA MARATONSKE TURE JE 26.9.2016.

Maratonci trkači, startovat će točno u 7.00 sati, nakon njih 5 minuta u 7.05 sati startovat će maratonci pješaci.

Tolerancije vremena prolaska MARATONACA po kontrolnim točkama, nakon čega, ukoliko bude kašnjenja, sudionicima  neće biti dozvoljen nastavak, već će biti preusmjereni na PJEŠAČKU TURU KRSTAC.

U okvirima danih vremena organizator je odgovoran za sudionike/ce. Nakon toga, sudionik/ca će se upisati kao "diskvalificiran/a", a nastavak pješačenja preuzima na vlastitu odgovornost, ukoliko ne posluša savjete i prihvati pomoć od strane organizatora. Pomoć ce se sastojati u ponudi prijevoza, onih koji odustanu ili okasne, kao i u slučaju potrebe, ukazivanju prve medicinske pomoći.

Zatvaranje kontrolnih točki:

 

    KT. 1. Krstac                                        do 10:00 sati

    KT. 2. Jezerski Vrh                                do 13:30 sati

    KT. 3. Vrh polja                                    do 15:30 sati

    KT. 4. Žanjev Do                                  do 16:00 sati

Na kontrolnim tačkama biće Vjeverice koje će vas upisati u karton učesnika i udariti pačat lokacije kao potvrdu vašeg prolaska. Rezultat Učesnika/ce sa nedostajućim pečatom koji/a prođe kroz cilj neće biti uvažen, kao i učesnika koji budu skraćivali stazu.​

NAPOMENE:

  Neće se  uvažavati prijavljivanje za MARATONSKU trasu u jutro prije događaja, već samo obaviti kontrola već prijavljenih gore danim načinom i podijeliti startne brojeve sa mapom staze.

    Zbog velikog zanimanja školaraca, gimnazijalaca za sudjelovanje na Maratonskoj trasi, na manifestaciji 7. pješački dan Kotor - Lovćen - Kotor sudionicima,  koji su stariji od 18 godina bit će dozvoljeno sudjelovanje. Pravila prijavljivanja su ista kao i za sve punoljetne, uz uplatu kotizacije i on-line prijavu. Na  "PJEŠAČKOJ TURI KRSTAC", i "REKREATIVNOJ TURI PRAĆIŠTE" pod vodstvom i kontrolom vodiča našeg kluba, i po pravilima jednodnevne planinarske ture nema uplata kotizacija.

    Sportisti kotorskih srednjih škola koji/e su pripadnici/e nekog sportskog kluba, uz odobrenje profesora tjelesnog(a koji su maloljetni i uz odobrenje roditelja) imat će pravo sudjelovanja na MARATONU.

Karakteristika ove manifestacije je da trasa vodi kroz vrlo atraktivne prirodne predjele od morske obale preko stjenovitog  Kotorskog zaleđa, do šumovitog dijela Nacionalnog parka "Lovćen". Također, trasa prolazi i kroz značajne kulturno -  povijesne spomenike, kao što su bedemi Starog grada Kotora s tvrđavom Sv. Ivan, stari pješački put Kotor-Njeguši-Cetinje i Njegošev mauzolej na Lovćenu.

Ono sto ovaj pješački dan čini posebnim, osim izuzetne raznovrsnosti i atraktivnosti krajolika, kroz koji trasa prolazi, je i podatak da se kreće s "morske pjene", oko 4 mnv,  a da se najviša točka nalazi na oko 1700 metara nadmorske visine.