Trajna potpora zaštiti hrvatskog identiteta

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. kolovoza 2017. - 20:33
Autor: 

Premijer Republike Hrvatske, koji boravi ovih dana u Podgorici, susreo se danas  s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Sastanku su nazočili: veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić;  ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović; poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović; potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović; predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, potpredsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Ljerka Sindik, kao i  dr. Svjetlana Zeković , predsjednica  Nevladine udruge „Zajednica Hrvata i prijatelja Crne Gore“  sa sjedištem u Podgorici.

Na početku  sastanka se obratila ministrica Vučinović, koja  je premijera Plenkovića  upoznala sa funkcioniranjem Hrvatske građanske inicijative, koja je na političkoj sceni već petnaest godina, te izrazila zadovoljstvo   što je  upravo HGI  bila dio tima, koji je vodio Crnu Goru na putu neovisnosti, ulaska u NATO, a i  putu koji vodi Crnu  Goru u Europsku uniju.

Poslanik Vuksanović  je izrazio izuzetnu zahvalnost na potpori, koju je premijer dao HGI- ju kada je poslanik  Vuksanović bio nositelj liste HGI – ja na parlamentarnim  izborima 2016., te se s njim  tada i sastao u Zagrebu. Poslanik je istakao dobru suradnju hrvatske nacionalne manjine s institucijama u Republici  Hrvatskoj što dokazuje da Republika Hrvatska komunicira s Hrvatima u Crnoj Gori na najbolji mogući način. Također je rekao da iako brojčano mali, Hrvati u Crnoj Gori imaju ogromno kulturno blago te je i sama misija sačuvati ga i ponositi se s onim što su nam prethodni naraštaji ostavili.  Poslanik Vuksanović  naglašava da samom svojom prisutnošću i djelovanjem na političkom, društvenom i kulturnom životu Hrvati u Crnoj Gori predstavljaju bogatstvo različitosti, koje Crna Gora cijeni i daje potporu Hrvatima kao manjini.

Predsjednik HNV- a Zvonimir Deković je upoznao premijera s radom HNV – a, Domom kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi te osvrnuo na brojne  kulturne projekte, koji će svojom realizacijom doprinijeti očuvanju kulturne baštine.

Predsjednica Nevladine udruge „Zajednica Hrvata i prijatelja Crne Gore“  dr. Svjetlana Zeković je približila rad Udruge te sami značaj funkcioniranja hrvatskih udruga, koje se trude raditi na očuvanju svega za što se Hrvati kao manjina u Crnoj Gori zalažu.

Potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj pomoći RH hrvatskoj zajednici, kojoj je potpora potrebna za jačanje i pozitivno funkcioniranje. Janović je istakao da se potporom pomjeraju granice te da se  time i  realiziraju pozitivne stvari.

Gospođa Sindik se osvrnula na  rad hrvatske nastave u Crnoj Gori te značaj da  je djeca pohađaju i time doprinose na očuvanju hrvatske  kulture i jezika.

Premijer Plenković je naglasio da je  potpora hrvatskoj manjini neupitna te da je njihova prisutnost na  političkom, kulturnom i javnom životu korisna i potrebna  za njihov položaj, kao i za povezivanje dviju država.

“Želimo u dogovoru sa Crnom Gorom zajednički štititi manjinska prava, a od Vlade Crne Gore očekujem da nastavi s aktivnostima koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta i kvalitetnog integriranja Hrvata u crnogorsko društvo”, poručio je premijer.

Audio: 
Premijer RH - Andrej Plenković