U Dubrovniku održana XIV. generalna skupština Jadransko –jonske euroregije

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. ožujka 2017. - 9:42
Autor: 

U Dubrovniku je 27.3.,  održana Konferencija “Uloga regija u predlaganju prioritetnih projekta strategiji EU za Jadranko – jonsku regiju”, kao i XIV. generalna skupština Jadransko–jonske euroregije. Predstavnici Općine Kotor prisustvovali su Skupštini, na poziv predsjednika Nikole Dobroslavića, župana Dubrovačko-neretvanskog.

Sudionici Konferencije su postigli suglasnost da strategija EU za Jadranko-jonsku regiju  otvara mogućnosti daljeg razvoja svih regija, gradova, općina  i država članica. Međutim, prema mišljenju predsjednika Jadranko-jonske euroregije Nikole Dobraslavića, za postizanje optimalnih rezultata u vidu konkretnih projekata potrebno je pronaći načine bolje koordinacije prilikom provođenja strategije i značajnije uključiti regionalne i lokalne privredne komore i sveučilišta.

Predstavnici Općine Kotor, kako je dogovoreno, sudjelovat će u zajedničkom apliciranju za projekte programa INTERREG IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora, u okviru prvog poziva koji je otvoren 16.4.

Skupština je raspravljala o brojnim pitanjima iz svog djelokruga rada s posebnim naglaskom na europsku strategiju Jadransko-jonske euroregije, sudjelovanje  u EU projektima, te poboljšanje suradnje u cilju optimalnog razvoja svih dijelova makroregije. Također, usvojen je niz odluka potrebnih za redovno funkcioniranje Jadransko-jonske euroregije, među kojima i Program rada i financijski plan za ovu godinu.

Podsjećamo, Jadransko-jonska euroregija (Adriatic and Ionian Euroregion-AIE) je institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje najvažnijih zajedničkih pitanja na Jadranu. Njene članice su regionalne i lokalne vlast iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke.   Općina Kotor aktivna je članica ove organizacije od njenog osnivanja 2006. godine. U suradnji s  Jadransko - jonskom euroregijom Općina  Kotor do sada je realizirala projekte: “Kvalitet jadranske hrane” (29.000 eura), “Marikultura na Jadranu”(37.000 eura) i “AdriEurop” (25.000 eura), financirane kroz INTERREG CARDS PHARE program prekogranične suradnje. Najvažniji projekt sproveden s  partnerima je “Operativni plan upravljanja Jadranom-AdriGov” (150.000 eura) koji je financiran iz IPA Jadranskog programa prekogranične suradnje 2007. -2013.

Na Konferenciji “Uloga regija u predlaganju prioritetnih projekta strategiji EU za Jadranko – jonsku regiju , kao i XIV. generalnoj  skupštini Jadransko – jonske euroregije Općinu  Kotor predstavljala je Lena Pasinović, savjetnica u Kancelariji za međunarodnu suradnju.