U Europskom parlamentu o baštini bokeljskih Hrvata

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 30. rujna 2022. - 14:41
Autor: 

U Bruxellesu je održana konferencija o baštini bokeljskih Hrvata u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak.

O bogatoj kulturnoj i povijesnoj tradiciji Hrvata Boke govorili su Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u Vladi Crne Gore, Sanja Putica, ambasadorica projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“, i prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, savjetnica za manjine ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak naglasila je važnost promicanja i očuvanja tradicije Hrvata iz Boke kotorske te izrazila podršku europskom putu Crne Gore.

„Kroz članstva u međunarodnim organizacijama, a prvenstveno hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, naša tradicija i običaji profilirali su se kao neizostavan dio europskih civilizacijskih dostignuća. Uvjerena sam kako će kroz pristupne pregovore i Crna Gora potvrditi da joj je politički, geografski i kulturološki mjesto u europskoj obitelji. Pri tome će joj Republika Hrvatska, kao i dosada, nastaviti pružati podršku i pomoć“, poručila je eurozastupnica Glavak.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković predstavio je Bokeljsku mornaricu i svečanosti svetog Tripuna.

“Donošenje moći svetog Tripuna specifično je i identitetski vezano za bokeljske Hrvate, kao sidro koje nas vezuje za kolektivnu memoriju koju čuvamo. Hrvatsko nacionalno vijeće odredilo je 13. siječnja kao Dan hrvatskog naroda kako bi se utvrdila neraskidiva veza sa svetim Tripunom, zaštitnikom Boke, Bokelja te Bokeljske mornarice.”

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović rekao je da su Hrvati u Boki kotorskoj autohton, duboko ukorijenjen narod, koji je ostavljao brojne kulturološke tragove koji danas snažno svjedoče o trajanju i prisutnosti hrvatskog naroda u Boki kotorskoj.

“Naš interes je da Crna Gora i Hrvatska razvijaju dobre odnose, a mi smo ti koji će raditi na njihovoj kvaliteti”, poručio je ministar Vuksanović.

O projektu “Putevima bokeljskih Hrvata” govorila je Sanja Putica, ambasadorica projekta. Projekt je započeo u Tivtu 2016. godine na inicijativu Tonija Dabinovića te uživa pokroviteljstvo Predsjednika Hrvatske i Predsjednika Crne Gore.

“Povodom pete godišnjice projekta, tiskana je slikovnica ‘Putevima malog Karla’, priča koja povezuje mlade generacije dviju zemalja. Važno je reći da u Hrvatskoj živi oko 10 000 Hrvata iz Boke kotorske”, rekla je Sanja Putica.

Savjetnica za manjine ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vanda Babić Galić istaknula je zajedništvo u radu na promicanju hrvatske kulture u Crnoj Gori. Rekla je da da projekt „Putevima bokeljskih Hrvata“ živi među ljudima, kao i da se jedino u Hrvatskoj slave Tripunjske svečanosti i pleše Bokeljsko kolo. Upozorila je da se hrvatska baština u Boki često briše ili zove krivim imenom te ukratko predstavila Boku kotorsku, njezine posebnosti i baštinu.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uputilo je UNESCO-u kandidaturu za zaštitu proslave Svetog Tripuna i Kola Svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, o čemu će se odlučivati u Maroku u studenom.

Jučerašnjoj konferenciji nazočili su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, Mitar Đurović iz Misije Crne Gore pri EU-u te Tena Mišetić, članica Kabineta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.