U Kotoru dvodnevna radionica Mreže općinskih projekt menadžera

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 22. srpnja 2016. - 8:52
Autor: 

U Kotoru se jučer  i danas održava sastanak - dvodnevna radionica Mreže općinskih projekt menadžera. Događaj je organiziran od strane Zajednice općina  Crne Gore uz podršku Kancelarije OEBS-a u Podgorici, u suradnji s Općinom Kotor.  Na radionici je održana prezentacija rada Mreže kao i apliciranih projekata na natječajima  2015./2016. u okviru nove financijske perspektive IPA.

U jučerašnjem  radu definirane su potrebe lokalnih samouprava u upravljanju projektima dok je Zajednica općina održala prezentaciju otvorenih natječaja  za crnogorske korisnike do kraja 2016.godine. Drugi dan radionice posvećen je definiranju projektnih ideja za otvorene natječaja programa prekogranične suradnje IPA (2014. -2020.).

Mreža općinskih projekt menadžera je formirana u okviru Zajednice općina Crne Gore s ciljem stvaranja platforme za stalnu razmjenu iskustava o implementaciji projekata, prvenstveno onih koji se financiraju iz fondova Europske unije, kao i da se  pruži podrška za stjecanje novih znanja sudionika učenjem jednih od drugih, gdje projekt menadžeri s više iskustva prenose znanje ostalima.

Osnovna svrha Mreže je da podigne kvalitetu  projekt menadžmenta na lokalnom nivou osiguravajući na taj način visoku apsorpciju fondova EU zemlji.

Članovi Mreže se u kontinuitetu obavještavaju o svim raspisanim pozivima (kako EU tako i drugih organizacija), izmjenama relevantnih europskih i nacionalnih dokumenata, pozivima za partnerstva, primjerima velikog broja projekata, relevantnim informacijama iz drugih općina, i drugo.

Tijekom 2016. godine, Mreža je pružila podršku općinama u identificiranju projektnih ideja i uspostavljanju partnerstava za raspisane pozive EU, konkretno za ADRION program i program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina-Crne Gore. U programu ADRION crnogorske općine su, kao partneri, aplicirale na preko 20 projekata, a iznos sredstava za koje su aplicirale je preko 3,5 milijuna eura. U okviru poziva za program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina-Crne Gore, crnogorske općine su aplicirale s 18 projekata, dok je ukupan iznos traženih sredstava blizu 5 milijuna eura.