U Kotoru održan kviz znanja „Koliko poznaješ svoj grad?“

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 19. studenog 2022. - 10:55
Autor: 

Jučer, 18.11.2022. god.je u koncertnoj dvorani Muzičke škole – Kotor, nekadašnjoj crkvi sv. Duha, organiziran kviz znanja“Koliko poznaješ svoj grad?“

Pobjednici kviza su učenici Osnovne škole “Njegoš” iz Kotora. Kviz je organiziran u okviru programa Dana Općine Kotor od strane NVO „Lingua“- Kotor uz podršku Turističke organizacije Kotor i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Drugo mjesto osvojili su učenici Osnovne škole “Nikola Đurković” iz Radanovića, treće mjesto Osnovna škola “Narodni heroj Savo Ilić”iz Dobrote, četvrto Osnovna škola “Ivo Visin” iz Prčanja, a peto mjesto Osnovna škola “Veljko Drobnjaković” iz Risna.

Nagradu publike osvojio je učenik Pavle Krivokapuć i učenica Ema Pajović.

Kao predsjednica NVO “Lingua“ – Kotor pozdravila sam prisutne, ističući da se projekat “Edukativni obilasci kulturno-istorijskih spomenika Kotora i kviz znanja za učenike VI i VII razreda osnovnih škola“, već drugu godinu sa uspijehom održava u Kotoru i zahvalila sam se sponzorima.

 ,,Cilj je edukacija mladih o bogatoj tradiciji i kulturnoj baštini grada, povijesti grada Kotora i najznačajnijim ličnostima u povijesti grada. Upoznavanje učenika sa znamenitostima grada može im biti i dobra podloga za posao budućih turističkih vodiča. Svi učenici VI i VII razreda osnovnih škola sa područja Općine Kotor imali su edukativne ture sa licenciranim turističkim vodičima. Nakon održanih tura, mentori iz škola su ispitali učenike po zadanom gradivu i izabrali po dvoje najuspješnijih učenika VI i dvoje učenika VII razreda”, kazala sam u pozdravnom govoru.

Neka od pitanja na kvizu su bila: „Kada je sagrađena prva crkva posvećena sv. Tripunu, ko je sagradio i kada je sagrađena današnja katedrala“, „U kojem stoljeću se prvi put spominje udruženje mornara poznato kao Kotorska tj Bokeljska mornarica“„Koju funkciju ima Mali admiral i kada recituje pohvale „lode“? „Koja galija iz Kotora je učestvovala u Lepantskoj bitci i ko je bio njen hrabri zapovjednik“, „Koja osoba je svetačkim životom živjela u crkvi sv. Pavla u Kotoru“, „U kojem stoljeću je otvorena prva apoteka u Kotoru“, „Koje su najznačajnije palače i najznačajnije ličnosti grada Kotora“ itd.

Učesnike kviza, u ime Turističke organizacije Kotor, pozdravila je Emilija Radulović, naglasivši da će i dalje podržavati ovakve aktivnosti koje za cilj imaju edukaciju najmlađih sugrađana.

Svim učesnicima dodijeljene su nagrade i diplome, dok su tri najbolje takmičarske ekipe dobile i školsku opremu.

Pobjednici kviza su osvojili  štampač (3 u 1), „all in one“ kompjuter za školu i pametne satove, zatim drugoplasirani  laptop i Mp3 slušalice i trećeplasirani štampač i bežične slušalice, dok su učenici koji su osvojili četvrto i peto mjesto na poklon dobili ruksake, a sve donacijom Turističke organizacije Kotor.

Kviz znanja o Kotoru sastojao se iz tri djela. Prvi dio je bio pismeni, drugi dio je bio usmeni kroz prezentaciju i pitanja žirija na kraju.

Učestvovalo je po četvoro predstavnika iz pet kotorskih osnovnih škola.

Članice žirija bile su profesorica povijesti Marija Saulačić i turistička vodičkinja Dolores Fabian.

U muzičkom dijelu programa nastupila je mlada violinistkinja, Vjera Radulović.

Slike: A.Saulačić                                            

 Tekst: Martina Saulačić Lompar