U Kotoru otvorena izložba projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 22. lipnja 2024. - 11:06
Autor: 

Međunarodna izložba fotografija projekta “Putevima bokeljskih Hrvata - Koracima predaka, taktom kola sv. Tripuna i glasom Malog admirala” otvorena je sinoć, u Staklenoj galeriji kulturnog centra “Nikola Đurković” u Kotoru. Program je vodila Dolores Fabian.

Prisutne je na samom početku  pozdravila ambasadorica  projekta Sanja Putica:,,Hvala vam što nas podržavate proteklih šest godina. Mogu vam  obećati da nećemo posustati u ovom projektu, ne  radi nas samih,  ne radi  malog tima koji ovaj  project realizira sve ove godine, već zbog Hrvata u Boki, radi  očuvanja njihovog identiteta i svega onoga što  oni predstavlja u ukupnom identitetu Crne Gore. Mislim da je to u ovim današnjim vremenima posebno važno. Projekt je edukativan i kulturni, međutim, u njemu nastojimo spojiti i tradiciju. Kažemo da idemo koracima predaka, koji su bili na ovim prostorima i  ostavljali svoje tragove, ali  ovim projektom također, želimo gledati u budućnost i mladim naraštajima u Boki Kotorsko  pokazati koliko je važno očuvanje njihovog identiteta, kulture, vjere i tradicije“.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković  kazao je  kako je iznimno ponosan što je  Vijeće partner na ovako važnom projektu, koji slavi bogatu kulturnu i povijesnu  baštinu bokeljskih Hrvata.

„ Naša zajednica je kroz stoljeća ostavila  neizbrisiv trag u ovom kraju, doprinoseći njegovoj kulturnoj i društvenoj raznolikosti. Ova izložba je svjedočanstvo našeg nasljeđa, upornosti i ponosa. Kroz izložene artefakte i fotografije, pozivamo vas da zajedno krenemo na putovanje kroz povijest,  prisjećajući se naših predaka i njihovih postignuća. Posebno bih  želio zahvaliti svim suradnicima i institucijama, koji su doprinijeli realizaciji ove  izložbe, a osobito našim domaćinima. Vaša podrška je neprocjenjiva i još jednom potvrđujete snagu zajedništva i solidarnosti. Nadam se da će ova izložba potaknuti sve nas na razmišljanje  o važnosti i očuvanju našeg identiteta i kulturne baštine i na jačanju veza“ – istakao  je Deković

Obratio se i potpredsjednik Općine  Kotor Nebojša Ševaljević  te rekao kako ova izložba predstavlja lijepu  suradnju dviju država što se vidi i na priloženim fotografijama:“ ,,Čestitam  fotografima Filipu Popoviću i Krstu Vuloviću na strpljenju, entuzijazmu i ljubavi, koja je utkana u svakoj fotografiji. Uspjeli su da pokažu ljepotu i uzvišenost odore Bokeljske mornarice i da ovjekovječe neke trenutke u dugoj istoriji naše bratovštine. Opština Kotor će i ubuduće podržavati ovakve i slične događaje”.

Prisutnima se obratio i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, veleposlanik  RH u Crnoj  Gori Veselko Grubišić:  ,,Kada pomislim na etnički identitet Hrvata to su izumi kao što kravata, penkala, kao što je  prof, dr.  Soljačić izmislio bežični punjač za punjenje mobitela. Također, imamo kockice kao veoma dobar vizualni identitet“ Veleposlanik je kazao kako je na ovom projektu od početka te da potpora oba predsjednika zaista govori dovoljno o važnosti projekta. Također je kazao kako je  izložba  napravljena s  mjerom i ukusom,  a kontrasti  fenomenalni. Zahvalio je što se radi na očuvanju identiteta  i onoga  što su nam  preci ostavili.

Izaslanik predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, savjetnik za bezbjednost i odbranu, Dejan Vukšić,  naglasio je da ovaj projekt pozitivno doprinosi i unapređuje prijateljstvo dva naroda, razmjenjuje kulturnu baštinu i gradi mostove suradnje: ,,Posljednjih godina ovaj međunarodni kulturno-edukativni projekat podsjeća na bogatu kulturnu baštinu i ostavštinu bokeljskih Hrvata, ali istovremeno promoviše crnogorske umjetnike u Hrvatskoj  radi kulturne razmjene između naših naroda. Ovaj projekat je nastao sa ciljem upoznavanja javnosti obje države sa kulturnim nasljeđem bokeljskih Hrvata  te su u tom pravcu organizovana brojna događanja kojih se svi  i danas rado sjećamo. Zajedno su inicirane i realizovane mnoge izložbe, koncerti, radionice i susreti“.

Na izložbi su nazočili i  generalna konzulica RH u Kotoru Jasminka Lončarević, zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović,  admiral Bokeljske mornarice Mirko Vičević, predsjednik Bokeljske mornarice Kotor mr. Denis Vukašinović, kao i svi oni koji prate put ovog projekta.

Izložba će biti otvorena do 28. 6..  od 9 do 13 sati.