U Kotoru predstavljen Ogranak Matice hrvatske u Čitluku

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 20. listopada 2018. - 10:58
Autor: 

Sinoć je u Galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru predstavljen Ogranak Matice hrvatske u Čitluku (BiH) i predstavljena je izložba slika „U suncu“, akademske slikarice Anele Korać. Domaćin OMH u Čitluku bio je Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

Predsjednica OMH u Boki kotorskoj Marija Mihaliček pozdravila je sve nazočne: „Hercegovački ogranci Matice hrvatske organizatori su nosioci kulturnog života, čuvari duhovnosti i kulture hercegovačkih Hrvata. Veliki entuzijazam kolega iz Čitluka prepoznala je i MH iz Zagreba, što najbolje potvrđuje to da je prihvaćena inicijativa predsjednika Stojića, pa se Glavna skupština MH prvi put održala van Hrvatske, u Brotnju (Čitluku) prije nekoliko godina. Nadam se da ćemo svi, poslije ove večeri, proširiti saznanja o kraju, koji nam je, nije pretjerano reći – susjed, a koga malo poznajemo i doživljavamo često kao kameni i žedni krajolik, vinograde, dobra vina i mjesto gdje se gaji najkvalitetniji duhan, a najviše kroz Međugorje, jedan od najvećih Marjanskih svetišta i svjedokom velike pobožnosti. U taj kraj vjernici iz Boke odlaze na molitvu i zavjet, jednako kao oni iz cijelog svijeta“.

Predsjednik Matice hrvatske Čitluk prof. Andrija Stojić predstavio je Ogranak matice hrvatske u Čitluku: „Tragom pronađenih pisanih dokumenata među prvim promicateljima rada Matice hrvatske u Hercegovini, napose u Brotnju, treba spomenuti fra Augustina Zubca, župnika u Gradnićima, te Alfonsa Curića, župnika u Međugorju i Pia Knezovića, župnika u Gradnićima. Prvi pokušaji za osnivanje Matice hrvatske u Čitluku bili su 1970./71. godine od strane članova iz Brotnja koji su pripadali Matici hrvatskoj u Metkoviću, koji je u svojoj djelatnosti objedinjavao cijeli prostor Hercegovine i djelom Bosne. Poznatim događajima nakon Karađorđeva, ugušen je rad Matice hrvatske u Metkoviću, a članovi povrgnuti raznim ponižavanjima i progonima, a mnogi su strpani u tamnice. Od Obnoviteljske skupštine Matice hrvatske Čitluk, održane 31. svibnja 1991. godine, članovi našeg Ogranka uspješno djeluju kulturno i narodnosno, sudjelujući u organizaciji izložbi uglednih hrvatskih slikara, kipara i grafičara, te u organizaciji javnih predavanja i susreta s uglednim znanstvenicima, književnicima i javnim radnicima na tribini Matice hrvatske“. On se osvrnuo na brojne manifestacije koje organizira OMH u Čitluku, kao što su: Uskrs s Maticom u Brotnju, Božićni susret s Maticom u Brotnju, Dani Matice hrvatske u Brotnju...

Književnica Anita Martinac predstavila je nekoliko svojih romana: „Medaljon“, „Od Franje do Franje“, „Posljednji“. Ona je istakla da se teme kojima se bavila u romanima ne mogu naći u udžbenicima te da je kao diplomirana pravnica, prije samog početka pisanja, morala posvetiti pet godina svog života istraživanju i razgovoru s ljudima koji su preživjeli rat ili neke traumatične događaje iz istog.

„Izložba se zove U suncu. Bez sunca nema boje, a na mojim slikama je prisutna boja, prisutan fluid, dosta zraka. Ja sam slikajući pejzaže naslikala ono što je bilo unutar mene, a to je prije svega odnos sa Bogom i odnos  sa ljudima“, kazala je o svojoj izložbi slikarica Anela Korać.

U glazbenom dijelu programa nastupila je dječja klapa „Kotorski grdelini“, uz pratnju korepetitora Dejana Krivokapića.

Večeri su, između ostalih, nazočili: konzul gerant Republike Hrvatske u Kotoru Marijan Klasić, potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović.