U Kotoru zasjale prve sijalice solarne javne rasvjete

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 31. kolovoza 2015. - 10:47
Autor: 

U Kotoru u dobrotskom naselju Sv. Vrača postavljeni su prvi stubovi solarne javne rasvjete iz donacije kineske Vlade.

Izvođač ovog posla je kineska firma "China solar lighting", a podizvođač je kotorski “Spinel”doo.

Zadatak kotorske firme je da izrade temelje, postave stub sa solarnim panelom, svjetiljku i automatiku.

Do sada je izvedeno deset stubova, kazao je za Skala radio Žarko Klikovac, tehnički direktor firme “Spinel”, vjerujući kako je kazao da će svakog dana postavljati 10 do 15 stubova u zavisnosti od terena i udaljenosti od skladišta stubova.

Podsjećamo, u kotorskoj opštini, rasvjeta na solarni pogon biće postavljena na trećim putu u Dobroti pored Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić”, kod Gimnazije i Srednje pomorske škole, zatim kod Osnovne škole “Veljko Drobnjaković” u Risnu, u Radanovićima, Bigovi i u Lastvi Grbaljskoj.

Klikovac očekuje da će svake sedmice dobijati oko 50 stubova, a na svakom se nalazi sunčani-foto naponski panel oko 2,5 kvadratna metra koji prima sunčevu energiju i transformiše je u električnu.

“Pod zemljom se nalazi putni olovni akumulator koji ima akumulaciju električne energije za četiri dana ako nema sunca. Dakle taj akumulator ima dovoljno energije za 4 do 5 dana bez sunca”, objašnjava Klikovac

“U noćnim satima iz solarnog panela, električna energija ide ka svjetiljci u kojoj se ponovo pretvara u svjetlost pomoću led dioda. Svjetlost je proračunata da za obim saobraćaja i širinu puta bude u granicama dozvoljenog”, kazao je Klikovac.