U Perastu obilježeno 300 godina od smrti Vinćenca Marije Koronelija

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. studenog 2018. - 10:33
Autor: 

300 godina od smrti venecijanskog kartografa Vinćenca Marije Koronelija obilježeno je sinoć u Muzeju grada Perasta izložbom pod nazivom „Vinćenco Marija Koroneli i Perast“.

Nazočnima se obratio Dušan Medin, direktor OJU Muzeji Kotor, koji je izrazio zadovoljstvo i čast što ima priliku govoriti na jednoj ovakvoj večeri: „Kao neko ko lično i profesionalno drži do kulture sjećanja i baštinjenja prethodnih iskustava u savremenom kontekstu, ja želim ovom prigodom da podsjetim da je projekat započet prije nekoliko godina, uz sufinansiranje sredstvima Ministarstva kulture Crne Gore, u okviru programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara, kao i da ga je za podršku Ministarstva preporučio i kandidovao upravo Andro Radulović, raniji direktor ovog Doma kulture. Za punu podršku i finalizaciju projekta zaslužan je gospodin Srđa Kovačević, bivši doskorašnji direktor OJU Muzeji Kotor“.

Etnologinja Dragana Lalošević se osvrnula na fond Muzeja grada Perasta, točnije na zbirku starih pomorskih karata i atlasa, od kojih su najznačajnija dva Koronelijeva atlasa: Atlante Veneto i mali Koronelijev atlas – izolar. Nalaze se u stalnoj postavci Muzeja. Također tu je i karta Boke kotorske, poznata kao Zambelina karta, tiskana u Veneciji 1716. godine i ona se smatra najboljom starom kartom Bokokotorskog zaljeva. Karta, izolar i atlas pripadaju budućem legatu obitelji Visković, tj. Memorijalnom muzeju obitelji Visković

Vinćenco Marija Koroneli rođen je 1670. godine u Veneciji. Svoje obrazovanje počinje učenjem vještine duboreza. Vrlo rano pristupa franjevcima, Redu Male braće. Završio je studije teologije, astrologije i euklidske matematike. Veliko interesovanje i ljubav prema geografiji učinilo ga je prepoznatljivim i popularnim upravo po izradi globusa, koji se danas čuvaju u Veneciji, Padovi, Austriji, Njemačkoj. 1684. godine imenovan je za kartografa Mletačke republike. 1701. postaje glavni ministar Mletačke Republike. Umro je 9.12.1718. godine u Veneciji. Poslije njegove smrti prodali su se svi njegovi radovi, kako bi se pokrili zaostali dugovi. Koroneli nikada nije došao u Perast, ali je ostavio neizbrisiv trag.

Autorica izložbe Maja Uskoković govorila je o izolaru. Riječ „izolar“ potječe od talijanskog „isola“ što znači otok. „Izolar predstavlja zbirku karata priobalnog područja, na kojima preovladavaju prikazi i opisi ostrva. Želja Mletačke republike u doba vrhunca njene moći, bila je da pokaže mnogobrojne posjede, kojima je raspolagala na području Jadransko-jonsko-egejskog arhipelaga. Kartografskim prikazima ostrva, koji su sačinjavali nautičke, koreografske i topografske elemente, pridodaju se pisani tekst o ekonomskim i političkim prilikama, kao i istorijske crtice iz prošlosti prikazanih oblasti. Izolarima se počinju prikazivati i priobalna područja“, kazala je autorica. Ona je naglasila da se u Muzeju nalazi izolar, koji je nabavio Anton Visković, čije ime je i urezano na njemu.