U temelju europske civilizacije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. studenog 2016. - 11:10
Autor: 

Interaktivna tribina pod nazivom ,,Kosmopolitizam u temelju evropske kulture" održana je sinoć u prostoru ljetnikovca Buća u Tivtu, u organizaciji Crnogorske paneuropske unije.

Nazočne je pozdravio mr. Vladan Lalović, generalni sekretar Crnogorske paneuropske unije, koji je izrazio zahvalnosti svima koji su dali doprinos u realiziranju ove tribine.

Predavanje je održao Patrik Milošević iz Međunarodne organizacije za filozofiju, kulturu i volonterstvo ,, Nova Akropola", koji je s filozofskog aspekta govorio o pojmu kozmopolitizma. Milošević ističe da ako neko sebe smatra građaninom svijeta, odnosno kozmopolitom, on ne bi trebao negirati ili zanemarivati vlastitu nacionalnost, naciju, grad, ulicu ili vlastiti identitet. Kozmopolit je, kaže Milošević, čovjek koji je svjestan svog identiteta, koji je spoznao samog sebe, i koji zna tko je i koja je njegova uloga u svijetu. Patrik Milošević je govorio o nastanku ideje kozmopolitizma, njegovom razvoju, kao i o pojmu sreće, unutarnjeg zadovoljstva čovjeka, koji je u uskoj vezi s pojmom kozmopolitizma. On nam je pojasnio kakvo su viđenje o tome imali poznati filozofi poput Aristotela, te koliko je filozofija važna za naš život.

Interaktivnoj tribini nazočili su: Hrvoje Vuković, konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Adrijan Vuksanović, poslanik u Skupštini Crne Gore i predsjednik Nadzornog odbora Crnogorske paneuropske unije, Đorđe Raičević, potpredsjednik Crnogorske paneuropske unije i potpredsjednik Židovske zajednice u Crnoj Gori.

Audio: 
Patrik Milošević