U Tivtu više od 300 volontera u akciji „Sat za Planetu“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 31. ožujka 2019. - 16:37
Autor: 

Najmasovnijom akcijom, uz sudjelovanje više od 300 volontera, Tivat je obilježio globalni događaj „Sat za Planetu“ (Earth Hour) jednosatnim  performansom,  koji je organizirala Općina  Tivat u suradnji s  nautičkim naseljem Porto Montenegro, hotelom „Regent“ i brojnim hotelijerima i ugostiteljskim objektima.

„Sat za Planetu“ je obilježen na gradskoj rivi Pine gdje su volonteri svih uzrasta napravili ljudsku formaciju u obliku riječi„Earth“ (Zemlja) dok je u okruženju bila ugašena javna rasvjeta i osvjetljenje u ugostiteljskim objektima od lučice Kalimanj do rive Pine, u nautičkom naselju Porto Montenegro i hotelu „Regent“, hotelima „Palma“, „La Roche“, „Astoria“, „Pine“.   

Gašenje javne rasvjete u vidu valova, te volonteri koji su imali upaljene pa ugašene telefone / baterijske lampe, snimani su iz drona u cilju izrade kratkog video filma koji će biti promoviran u regiji.

Pored hotela u akciji su sudjelovali  i ugostiteljski objekti: „Volat“, „Mala Barka“, „Sidro“, „Bevanda“, „Contact“, „Sirena“, „Apolon“, „Propela“, „Roma“, „Rivas“,  „Markiza“. Glazbenu točku „We are the world“ izvela je mlada talentirana Rezeda Valeeva, uz gitarsku pratnju Alekse Jelića,  a svi volonteri su bili dio glazbene  koreografije uz zborsko asistiranje u refrenskim dionicama.

„Uz volontere iz hotelskih i ugostiteljskih objekata, u akciji su učestvovali sportski klubovi (Probasket, Arsenal Petlići), djeca iz vrtića „Bambi“, Učenički parlament i ekološka sekcija SMŠ „Mladost“, OŠ „Drago Milović“ i međunarodnih škola „Knightsbridge“ i „Arcadia Academy“, te zaposleni u Opštini, što je najveći odziv ali i najkompleksnija akcija do sada. Radujemo se daljem i zajedničkom pozicioniranju Tivta,  kao kvalitetne turističke destinacije sa ekološkim identitetom“,  priopćila  je sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Tatjana Jelić, zahvalivši se svim partnerima i volonterima. Značajnu asistenciju događaju dalo je Komunalno poduzeće Tivat doo.

Tivat je uvršten i na mapu Svjetskog fonda za zaštitu životnog  okoliša (WWF) kao službeni sudionik manifestacije „Earth Hour“.

„Akcija „Sat za planetu Zemlju“ (Earth Hour) nastala je 2007. godine u australijskom Sidneju kada je 2,2 miliona ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i preduzećima kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. Samo godinu kasnije akcija je postala globalni pokret sa više od 50 miliona u 35 zemalja svijeta koji su se pridružili Satu za planetu Zemlju“.