Umjetničko-modni projekt “Eros, krv i svetost” Dimitrija Popovića i Anastazije Miranović predstavljen na Cetinju

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. rujna 2018. - 9:32
Autor: 

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je sinoć u Biljardi na otvaranju umjetničko-modnog projekta “Eros, krv i svetost”, čiji su autori Dimitrije Popović i Anastazija Miranović.

U svom obraćanju ministar Bogdanović je istakao: "Dimitrije Popović značajnim je djelom svog opusa pokazao posebnu zainteresovanost za sve one intervencije ženskog principa u kojima su upravo krv i eros remetili često isuviše naglašenu transcedentnost velikih priča, čineći da se pojam svetosti razlije u sam život. Upravo su to bile neke od najbitnijih subverzijakoje su inspirisale ljudsku misao i umjetnost u njihovom otporu dogmi i patrijarhatu, vršći preraspodjelu moći u korist drugosti. Insistiranjem na erosu i tjelesnosti, Dimitrije Popović pokazuje da nije samo u dosluhu sa tom tradicijom, već i sa onom fukoovskom interaktivnošću koja vlada između tijela i teksta, zahvaljujući čemu smo dobili jedan od najuzbudljivijih opusa u razuđenom toku novovjekovne likovne umjetnosti,kojim je strukturirana svojevrsna semiotike tjelesnog. I uistinu, tijelo se uvijek ukazivalo kao remetilački faktor svakoj onoj moći koja je težila monolitnosti, a žensko tijelo je u takvim težnjama podlijegalo najvećem stepenu cenzure. Popović je birao starozavjetne i novozavjetne narative u kojima se prepoznaje ženski subverzivni potencijal, a oni su mu omogućili da revidira nametnute antagonizme između erosa i svetosti, pokazujući da su ti antagonizmi suprotstavljeni ne samo ljudskoj prirodi već i samom hrišćanskom svjetonazoru."

On je dodao i da je "Anastazija Miranović ovu Dimitrijevu pobunu protiv dogmatskih zadatosti, oličenu u odbrani ženskog kao remetilačkog, transponovala u kreacije koje svojom amblematičnošću unose neophodnu dozu provokacije u proklamovanu suzdržanost ženske pojavnosti, na čemu su insistirali kako patrijarhat i puritanstvo tako i svi konzervativni ideološki koncepti. Zato se ovi odjevni predmeti takođe mogu doživjeti kao svojevrsni tekst kojim se dopisuje mukotrpna priča ženskog iskoraka iz svedenog prostora privatnosti, koji su joj omeđile jednako istorija i tradicija."

"Večeras na Cetinju imamo priliku da se na jedan nesvakidašnji način podsjetimo na te priče čija će nas intrigantnost uvijek uzbuđivati, ali i tjerati na razmišljanje o zagonetnom odnosu čulnog i sakralnog. Ono što je sigurno, ovaj će multimedijalni događaj aktivirati sva naša čula," zaključio je ministar.

Prije otvaranja poeziju Dimitrija Popovića govorio je glumac Slobodan Marunović.

Projekt spaja slikarstvo, modni dizajn, književnost, glazbu, fotografiju, video projekcije, a obuhvata istoimenu izložbu slika ciklusa Dimitrija Popovića i njegovu filozofsko-estetsku knjigu posvećenu biblijskim ženama Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, sa kolekcijom inspiriranom tim djelima povjesničarke umjetnosti i modne kreatorice dr. Anastazije Miranović.

Organizator je Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija prijestolnice Cetinje. Kustosice su Isidora Kovačević i Tatjana Jović. Izložba će biti u postavci u Biljardi do 25.3.2019.