„Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore“ bit će predstavljena u Zagrebu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 08. studenog 2016. - 9:53
Autor: 

Izložba pod nazivom "Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore" bit će otvorena u četvrtak 11. studenog  u prostorijama Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske u Zagrebu.

Izložbu realiziraju Ministarstvo kulture Crne Gore - Uprava za zaštitu kulturnih dobara u suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske, a u okviru ovogodišnjih Dana crnogorske kulture u Hrvatskoj i u sklopu obilježavanja tisućugodišnjice crnogorske državnosti i 10. obljetnice obnove neovisnosti.

Suorganizator izložbe je Pomorski muzej Crne Gore. Izložbu su pripremali: dr. Anastazija Miranović - povijesničarka umjetnosti i direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, dr. Branko Banović, direkor Zavičajnog muzeja u Pljevljima, mr. Mileva Pejaković-Vujošević direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore i etnologinja Tanja Vujović (Uprava za zaštitu kulturnih dobara) i Tanja Rajković (Narodni muzej Crne Gore). Planirano je da izložba bude otvorena i u Umagu, Rijeci, Puli i Splitu.

 

Kako je najavljeno, u okviru izložbe će biti prezentirani film "Živo nasljeđe" te kompilacija materijala Arhiva Televizije Crne Gore koja je specijalno pripremana ovim povodom. "Ovo je ujedno i prvo, objedinjeno predstavljanje svih četrnaest nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore" – navodi se u priopćenju dr. Anastazije Miranović.