Unesko prihvatio dosje Bokeljske mornarice

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 25. svibnja 2018. - 12:50

Unesko je prihvatio Nominacioni dosje za upis Bokeljske mornarice na Reperezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. To je potvrđeno na internet sajtu Bokeljske mornarice, uz konstataciju daje kandidatura prošla prvu selekciju.

- Veliki su izgledi da će inicijativa, koja je pokrenuta prije desetak godina, u toku sljedeće godine rezultirati upisom najstarije postojeće pomorske organizacije u svijetu na Reprezentativnu listu - navodi se u saopštenju Bokeljske mornarice.

PRVO DOBRO Stalna delegacija Crne Gore pri Unesku početkom aprila u ime države uručila je Nominacioni dosje. Mornarica je prvo nematerijalno kulturno dobro koje je Crna Gora predložila za upis na pomenutu listu svjetske baštine.

- Kotor i njegova okolina su proglašeni za prirodnu i kulturnu baštinu čovječanstva još 1979, a kotorska utvrđenja su dobila status svjetske kulturne baštine 2017. godine. Upisom Bokeljske mornarice na listu svjetske nematerijalne kultur­ne baštine opština Kotor bi po- stala apsolutni rekorder po broju dobara koja su od Une- ska proglašena baštinom vječanstva u odnosu na broj stanovnika - saopštenoje iz Bokeljske mornarice. Priprema Nominacionog dosjea za upis Bokeljske morna rice na Uneskovu listu počela je u martu prošle godine, kada je formirana radna grupa. U pripremu je bila uključena i lokalna zajednica. U nomina- cionom listu, između ostalog, navodi se da je Bokeljska mornarica kulturno dobro države Crne Gore, koju baštine dominantno katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na pro­storu Boke kotorske, koji su sudjelovali u njenom očuvanju. Ovakvu definiciju, krajem marta ove godine, među prvima je pozdravila Hrvatska građanska inicijativa, čiji su celnici izrazili zadovoljstvo zbog dogovora postignutog sa Ministarstvom kulture Crne Gore.

- Nakon višemjesečnog radana ovom dokumentu, uvažene su istorijske činjenice i presudan doprinos Hrvata u stvaranju i očuvanju ove, za sve nas, važne institucije. Pokazali smo, u duhu zajedništva, kako se ulažu dodatni napori i dolazi do rješenja - saopštenoje iz HGI.

PRITISCI I ZAHTJEVI

Sa druge strane, admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega krajem marta je u izjavi za Pobjedu podsjetio da je ,,po- sljednih mjeseci rad na kandidaturi izazvao neuobičajeno medijsko i političko intereso- vanje u Hrvatskoj i Crnoj Gori“.

- Pri tome je bilo, sa obje strane, pritisaka i zahtjeva da Crna Gora mora zajedno sa Hrvatskom da kandiduje Bokeljsku mornaricu, što bi značilo da ove godine nema kandidature jer bi sve trebalo raditi ispočetka. Naš stav je bio da Crna Gora treba sama da kandiduje Mornaricu, jer nije bilo do­voljno kulturnih ili istorijskih argumenata da kandidatura mora biti u zajedništvu dvije zemlje - kazao je Sbutega.

On je dodao da su u pitanju „odluke koje su ustupci Vlade HGI-u i Hrvatskoj i koje su politički motivisane“.

Od početka ove godine, podsjetimo, hrvatska javnost dosta je oštro reagovala na činjenicu da Crna Gpra samostalno priprema Nominacioni dosje. Pojedini hrvatski zvaničnici, ali i znatan broj kulturnih radnika, često su isticali da je Mornarica kulturno dobro prije svega Hrvata u Boki. Rasprava na ovu temu preselila se i u hrvatski Sabor i crnogorsku Skupštinu.        J. N.