Upravni odbor COK – a donio odluku o najboljima 2022.

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 23. prosinca 2022. - 10:52
Autor: 

Upravni odbor Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), na osnovu pristiglih prijava nacionalnih sportskih saveza i ostvarenih rezultata crnogorskih sportista, odabrao je najbolje pojedince i kolektive u izuzetno uspješnoj 2022. godini.

Članovi Upravnog odbora imali su veoma težak zadatak da izaberu najbolje, zbog odličnih nastupa naših predstavnika na međunarodnim takmičenjima, a godinu za pamćenje imale su crnogorske sportistkinje.

Drugu godinu zaredom, atletičarka Marija Vuković dobila je priznanje za najuspješniju sportistkinju Crne Gore u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta. Naša rekorderka u skoku uvis osvojila je srebrnu medalju u toj disciplini na Evropskom prvenstvu u Minhenu, najveću u istoriji naše atletike. Marija je dočekala najblistaviji trenutak karijere nakon četvrtog mjesta na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu u martu i osvajanja zlata na Mediteranskim igrama u Oranu. Osim ovih uspjeha Vukovićeva je debitovala i na mitinzima Dijamantske lige i zasluženo postala prva koja je dvije godine zaredom dobila ovo priznanje, te se sa dvije titule pridružila rukometašici Katarini Bulatović i vaterpolisti Aleksandru Ivoviću.

Jedan od najvećih uspjeha našeg sporta u 2022. godini ostvarile su rukometašice, koje su nas uoči 10. godišnjice od osvajanja evropskog zlata obradovale novom medaljom. Na završnici Prvenstva Evrope u Ljubljani, pobijedile su olimpijske šampionke, Francuskinje, i osvojile bronzu, treće odličje sa velikih takmičenja. Zbog istorijskog uspjeha Upravni odbor COK-a odabrao ih je kao najbolje u konkurenciji ženskih selekcija.

Titulu najuspešnije muške selekcije podijelile su seniorska rukometna reprezentacija i streljačka reprezentacija u disciplini trap.

Rukometaši su na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj u januaru zauzeli 11. mjesto, što je njihov najbolji plasman na velikim takmičenjima ikada. Odličnim igrama i debitantskim učešćem u glavnoj rundi Evropskog šampionata izabranici selektora Zorana Roganovića nagovijestili su da će crnogorska 2022. sportska godina biti sjajna. Dobar rezultat u Budimpešti donio im je priliku da se, kroz baraž, izbore za mjesto na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj, na kom će učestvovati u januaru 2023. godine.

Streljačka muška selekcija je na ISSF Svjetskom prvenstvu u Osijeku osvojila 9. mjesto u konkurenciji 33 države u disciplini trap. Ivo Stanišić, Jovica Marković i Dragan Mrkajić bili su veoma blizu raspucavanja za zlatnu medalju na šampionatu, koje im je izmaklo za samo četiri hica, pa su se sa istim brojem poena našli iza selekcija Hrvatske i Njemačke.

I u konkurenciji naših najboljih mladih sportista najbolji su podijelili priznanje. Najuspješnije mlade sportistkinje Crne Gore u 2022. godini u izboru COK-a su bokserka Bojana Gojković i tekvondo reprezentativka Anđela Berišaj.

Jedan od najvećih bisera crnogorskog sporta, Bojana Gojković, petu godinu zaredom dobija ovo priznanje. Talentovana Budvanka je u debitantskoj seniorskoj sezoni boksovala u dva velika finala i osvojila srebrne medalje na seniorskom Evropskom prvenstvu u Budvi i Mediteranskim igrama u Alžiru u kategoriji do 54 kilgorama. Bojana je sa svega 15 godina, 2018. godine, prvi put proglašena najuspješnijom mladom sportistkinjom Crne Gore, sada, sa 19 godina još jednom potvrdila da je naš veliki olimpijski potencijal.

Nade u olimpijski uspjeh COK polaže i u Anđelu Berišaj, koja nas je u avgustu obradovala titulom juniorske viceprvakinje svijeta u tekvondou, u kategoriji do 68 kilograma. Mladu članicu tekvondo kluba Besa iz Tuzi sekunde su dijelile od zlata u finalu sa Korejkom na turniru u Sofiji. Anđela je bila u odličnoj formi tokom cijele 2022. Godine, koju je obilježila srebrom na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Tirani i brojnim medaljama sa međunarodnih G2 turnira u Evropi.

Najuspješniji mladi sportisti Crne Gore u izboru COK-a u ovoj godini su bokser Mirko Šarčević i boćar Gracija Stjepčević.

I u 2022. godini dobili smo jednog svjetskog prvaka u mlađim kategorijama. Gracija Stjepčević je krajem oktobra osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu za omladince u boćanju u Francuskoj, u disciplini brzinsko izbijanje, a već naredne sedmice potvrdio da može da bude najbolji na svijetu u ovom sportu. 18-ogodišnji Tivćanin okitio se bronzom na seniorskom Šampionatu planete u Turskoj i time rezultatima zavrijedio priznanje Upravnog odbora COK-a za najboljeg mladog sportistu Crne Gore u 2022. godini.

Mirko Šarčević je i u 2022. osvojio medalju sa velikog takmičenja. 17-ogodišnji Bjelopoljac okitio se bronzom na Evropskom prvenstvu za mlade u Sofiji u kategoriji do 71 kilogram. Talentovani borac, koji već nekoliko godina oduševaljava Evropu bokserskim stilom, proglašen je i za najboljeg mladog takmičara u godini u izboru Bokserskog saveza Crne Gore.

Dobitnicima će nagrade biti uručene na svečanosti na Vili Gorica, koja će se održati 27. decembra.

Izvor: cok. me