Uspješna realizacija projekta Centra za konzervaciju i arheologiju Kotor

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 26. veljače 2016. - 14:17
Autor: 

U kotorskoj Galeriji solidarnosti danas je održana završna konferencija projekta EX.PO AUS – „Unapređenje potencijala Unesco-vih lokaliteta na Jadranu“.

Domaćica konferencije je i koordinatorica projekta u Crnoj Gori Jasminka Grgurević ispred Centra za restauraciju i arheologiju Crne Gore, područna jedinica Kotor. Grgurević je nazočne upoznala s općim ciljem projekta i njegovom implementacijom tijekom 3 godine. U izlaganjima su također sudjelovali Aleksandra Kapetanović, ispred NVO Expeditio Kotor koji je bio partner na ovom  projektu, Stevan Kordić – spoljni suradnik i Dušan Vuleković – redatelj, koji je za kraj ove prezentacije premijerno prikazao svoj novi promidžbeni video o ljepoti Kotora a koji je bio i jedan od zadataka tijekom provođenja projekta.

Projekt EX.PO AUS predstavlja prekogranični projekt sufinanciran od strane Europske unije u okviru IPA programa Jadranske prekogranične suradnje. U projektu je sudjelovalo dvanaest partnera s obje strane Jadranskog mora  i time su pokrivena sljedeća područja UNESCO – ve Svjetske baštine:

  1. Truli u Alberobelu – Italija
  2. Arheološko područje patrijarhove bazilike u Akvileji, Italija
  3. Butrint – Albanija
  4. Stari grad Krf – Grčka
  5. Stari grad Dubrovnik -  Hrvatska
  6. Ferara grad renesanse i delta rijeke Po – Italija
  7. Prirodno i kulturno – povijesno područje Kotora – Crna Gora
  8. Područje Starog mosta i Stari grad Mostar – Bosna i Hercegovina
  9. Episkopski kompleks Eufrazijeve bazilike u povijesnom jezgru Poreča – Hrvatska
  10. Ranokršćanski spomenici Ravene  - Italija
  11. Povijesni kompleks Splita s Dioklecijanovom palačom – Hrvatska

Dva projekta na listi potencijalnih dobara Svjetske baštine obuhvaćaju:

  1. Prirodnu i arhitektonsku cjelinu Blagaja – Bosna i Hercegovina
  2. Prirodnu i arhitektonsku cjelinu Stoca – Bosna i Hercegovina

i jedan lokalitet koji još nije upisan na Listu potencijalnih dobara:

  1. Kulturni pejzaž Pirana sa solanama u Sečovlju i Strunjanu – Slovenija

Opći cilj projekta jeste uspostavljanje mreže suradnje između Unesco – vih lokaliteta na Jadranskom moru uz širenje kvalitetnih tehničkih i upravljačkih znanja i sposobnosti između javnih i privatnih aktera. „Cilj je zajednička dugoročna strategija održive valorizacije ovih lokaliteta, utemeljena na visokom nivou upravljačke, tehnološke i energetske inovacije“, istakla je koordinatorica Jasminka Grgurević.

Prof. Stevan Kordić, koji je kao suradnik na ovom projektu pripremio fotografije, upoznao je nazočne s web portalom (www.expoaus.org) koji je kreiran kao dio projekta i na kome se nalaze svi podaci vezani za isti, a svim budućim posjetiteljima ovih Unesco-vih lokaliteta nudi mogućnost elementarne obavijesti o njima  kao i planiranje rute posjeta svih zanimljivih sakralnih objekata i institucija kulture i povijesti a koje su vezane za odabrani lokaliteta.

Na kraju današnje prezentacije, prikazan je film redatelja Dušana Vulekovića, kojeg kotorska publika poznaje po sjajnim uradcima „Kotor for all seasons“, promotivnim videom za doček Nove godine u Kotoru i drugih. Još jedan sjajni prikaz ljepota kotorskog zaljeva, uz zanimljivu naraciju Paule Petričević na autentičnom bokeškom dijalektu. Glazbu za film skladao je kotorski kompozitor Božidar Martinović. Vuleković je istakao kako film već ima neku arhivsku i povijesnu vrijednost, jer snimci rađeni početkom 2015.pokazuju kako se zapravo pejzaž već ponegdje promijenio, uz opasku da treba primjetiti stvari koji se mijenjaju oko nas, a koje su toliko krhke i koje treba zaštititi od promjena i eventualnog nestajanja.

Direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju nagovijestila je skoru promociju brošure o izradi suhozida i mozaika na području Bokokotorskog zaljeva.