Usvojen Prijedlog Odluke o davanju na korištenje prostorija NVU Caritas Kotorske biskupije

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 01. ožujka 2024. - 13:28
Autor: 

„Na sjednici SO Tivat je sa 16 glasova za , bez glasova protiv i bez uzdržanih usvojen Prijedlog Odluke o davanju na korištenju prostorija NVU Caritas kotorske Biskupije.             

Opština Tivat daje na korištenje NVU Caritas kotorske Biskupije prostorije površine 27,30 kvadrata u prizemlju objekta 1 na katastarskoj parceli 3439 KO Tivat, vlasništvo Opštine po osnovu upisa u LN 264. Prostorije se daju na korištenje bez naknade za potrebe osnivanja narodne kuhinje na period pet godina. Obaveza korisnika je da snosi troškove adaptacije prostorija za potrebe organiziranja kuhinje, pripremanje i distribuciju hrane korisnicima. Također je dužan da snosi troškove utroška električne energije, vode i druge troškove koji nastanu obavljanjem djelatnosti.              

NVU Caritas kotorske Biskupije u svom zahtjevu navodi da ima namjeru da otvori Narodnu kuhinju za osiguravanje 30 do 60 obroka dnevno. Ciljna grupa projekta su lica u stanju socijalne potrebe, članovi OSI ,samohrani roditelji, penzioneri sa najnižim primanjima, djeca , a kuhinja bi u slučaju elementarnih nepogoda bila na raspolaganju svim Opštinskim službama zaštite i spašavanja u spremanju i dopremanju obroka za pripadnike tih službi.     

Pravni osnov za donošenje ove odluke se nalazi u odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi koje propisuju da Opština upravlja, raspolaže i štiti svoju imovinu i vrši pojedina svojinska ovlaštenja na državnoj imovini u skladu sa zakonom te da nepokretnom imovinom raspolaže Skupština osim u slučajevima otuđenja imovinskih prava na nepokretnostima neposrednom pogodbom, utvrđenim zakonom kojim se uređuje državna imovina." Izvor Radio Tivat.

Ovim putem se u ime Caritasa Kotorske biskupije zahvaljujem odbornicima vladajuće većine na ukazanom povjerenju i dodjeli ovog prostora za potrebe Narodne Kuhinje. Zahvaljujem se na poseban način predsjedniku Opštine Tivat gospodinu Željku Komnenoviću, koji je od početka podržavao ovu plemenitu ideju, kao i predsjedniku Skupštine Opštine Tivat, gospodinu Miljanu Markoviću na pomoći oko pravnog rješenja i donošenja Skupštinske odluke. Zahvaljujemo se i potpredsjedniku Opštine Tivat gospodinu Andriji Petkoviću koji je podržao ovaj projekt.

Nakon što su se riješile pravne obaveze između Opštine Tivat i Caritasa Kotorske biskupije, a zahvaljujući prvenstveno podršci »Crnogorske porodice iz Berlina«, ovim putem saopćavamo zainteresiranu javnost da će »Caritasova Narodna Kuhinja Tivat« biti otvorena 19.03.2024.godine, i započeti svoj plemeniti rad. Zahvaljujući donaciji »Crnogorske porodice iz Berlina« osigurana su sredstva za nesmetani polugodišnji rad, ali molimo i ostale društveno odgovorne firme da podrže ovaj projekt. Svi koji žele, donirati namjernice, novčani iznos ili otvoriti trajni nalog za potrebe Caritasa molimo Vas da se javite putem emaila ilili na službeni telefon Caritasa Kotorske Biskupije 067-671-852.Također molimo sve one koji se žele prijaviti kao korisnici da to učine pozivom na broj 067-671-852, od ponedjeljka do petka u terminu od 10 do 14 časova. Zahvaljujemo se svima na suradnji, obavještavamo Vas o daljim akcijama Caritasa i Narodne Kuhinje Tivat“ – stoji u priopćenju direktora Caritasa Kotorske biskupije, don Željka Paskovića.