Vrtići počinju s radom 1. listopada, uz poštovanje mjera

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. rujna 2020. - 9:53
Autor: 

Predškolske ustanove počet će s radom 1. listopada, uz poštovanje svih strogo propisanih mjera, koje su upućene od strane Instituta za javno zdravlje. Same ustanove bit će zadužene za detaljno održavanje i dezinfekciju prostorija te njihovo provjetravanje, djeca će provoditi više vremena na otvorenom, a roditelji i osoblje biće detaljno upoznati sa procedurama dovođenja i preuzimanja djece, ishrane i dr.

Osoblje će biti u obavezi da nosi maske, a djeca ne. Ipak, uvažit će se odluka roditelja, koji inzistiraju da djeca nose maske tijekom boravka u ustanovi, a pritom ne prave otpor, i u tim slučajevima osoblje je dužno vršiti nadzor nad pravilnim nošenjem maske. Sva lica koja nose maske trebalo bi da ih imaju nekoliko, u ovisnosti od dužine boravka u ustanovi. Maske mogu biti i platnene, a upravo platnene maske za djecu, šivene po mjeri/odgovarajuće veličine, se i preporučuju roditeljima, koji inzistiraju da dijete nosi masku.

Roditelj ili drugo lice koje dovodi dijete u predškolsku ustanovu nosi masku i, zajedno a djetetom, održava fizičku distancu od 2 metra od ostalih osoba. Osobe koje dovode/odvode dijete ne ulaze u sami objekt, već djecu preuzima/dovodi odgojni radnik. Ministarstvo je, u suradnji s Upravom za imovinu, započelo proceduru nabavki beskontaktnih toplomjera, kojima će se, uvijek kad je to organizacijski izvodljivo, na ulazu u objekt mjeriti tjelesna temperatura djece.

U ustanovu ne dolaze ni djeca niti osoblje ukoliko imaju akutne zdravstvene tegobe – simptomi respiratorne ili crijevne infekcije, povišena tjelesna temperatura, gubitak čula mirisa/ukusa i sl. Također, u ustanove ne dolaze osobe kojima je izdano rješenje o stavljanju u karantenu ili mjera kućne izolacije.