Vuksanović sudjelovao na konferenciji „Evropski proces proširenja: prekogranična saradnja kao instrument evropskih integracija“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. svibnja 2018. - 12:04
Autor: 

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović govorio je proteklog vikenda  na konferenciji posvećenoj ideji Europske unije i perspektivi država Zapadnog Balkana za članstvo u zajednicu europskih naroda. Vuksanović je kazao da je europska ideja duboko ukorijenjena i da je karakterizira neophodnost i istrajnost te da je rješenje svake krize kako na europskom nivou, tako i u regiji, integracija. Artikulacija zajedničkih interesa susjednih država doprinijet će homogenizaciji regije, a stabilnost Europske unije zavisi od stabilnosti Zapadnog Balkana, zaključio je predsjednik skupštinskog Odbora za europske integracije.

Sudionici konferencije, među kojima je bilo i poslanika Europskog parlamenta, osvrnuli su se na nedavni Samit u Sofiji, ističući da je usvojena Deklaracija potvrdila opredijeljenost EU za pružanje podrške integraciji cijele regije te spremnost da se ojača povezanost između Europske unije i država Zapadnog Balkana, ali i samih država u regiji. Poslanici Europskog parlamenta su poručili da je budućnost država Zapadnog Balkana u EU i u tom smislu istakli značaj regionalne stabilnosti, suradnje i dobrosusjedskih  odnosa.

Tijekom dvodnevne konferencije bilo je riječi i o aktivnostima država regije u okviru Programa prekogranične suradnje, multikulturalizmu i povezanosti susjednih država, koje streme ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Na marginama konferencije Vuksanović je imao sastanak s europskim parlamentarcem Toninom Piculom te  je zahvalio na njegovoj potpori crnogorskom europskom putu, kao i na potpori koju ukazuje hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori.