Zajednička izjava veleposlanika država članica EU akreditiranih u Crnoj Gori i šefa Delegacije EU

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 03. travnja 2020. - 11:04
Autor: 

Europa se suočava s neviđenom, izvanrednom situacijom u javnom zdravstvu, ali čak i u ovim teškim vremenima Europska unija je tu za naše partnere iz Zapadnog Balkana - kako sada usred krize izazvane koronavirusom, tako i poslije toga.

Jučer  je potpisan sporazum između Europske unije, UNDP-a i Vlade Crne Gore kao odgovor na potrebu Crne Gore za neposrednom podrškom u rješavanju pandemije Covid-19. Ovim sporazumom je predviđeno tri milijuna eura iz sredstava EU, za ublažavanje hitnih potreba crnogorskog zdravstvenog sistema, kroz nabavku medicinskih uređaja i ljekarske opreme, uključujući između ostalog, i 50.000 kirurških maski i 35.000 maski za ličnu upotrebu, 80.000 rukavica, 100 medicinskih respiratora, 10 digitalnih rendgenskih mašina i 50.000 drugih predmeta zaštitne opreme, kao što su laboratorijski setovi, naočare, medicinski ogrtači i zaštitna odijela.

Crna Gora je, zajedno sa ostalim našim partnerima iz Zapadnog Balkana, također uključena u inicijative EU za borbu protiv pandemije Covid-19, poput zajedničkih programa nabavke zaštitne lične opreme i opreme za intenzivnu njegu, kao i projekta Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti, koji se odnosi na jačanje kapaciteta za istraživanje i kontrolu zaraznih bolesti, spremnosti javnog zdravstva da djeluje u izvanrednim situacijama i mikrobioloških laboratorijskih sistema. Ova neposredna podrška je nastavak pomoći koju je EU već pružila zdravstvenom sektoru u Crnoj Gori, u iznosu od ukupno četiri milijuna eura. Planirano je da se daljnja pomoć od 8,4 milijuna eura za zdravstveni sistem distribuira od 2021. godine. Sva ova podrška koju je Europska Unija pružila, zajednički je doprinos svih država članica EU i izraz solidarnosti europskih građana. Pored toga, tijekom ovih posljednjih sedmica, veliki broj građana Crne Gore i EU bio je u mogućnosti da se vrati svojim matičnim zemljama, zahvaljujući do sada neviđenim naporima i bliskoj suradnji između država članica EU, crnogorske vlasti i Delegacije Europske unije.

Naša podrška se ovdje ne zaustavlja. Kako bismo doprinijeli ublažavanju posljedica koje koronavirus ostavlja na društvene i ekonomske tokove, EU će kratkoročno i srednjoročno pomoći oporavku naših partnera iz Zapadnog Balkana. To se odnosi na našu podršku privatnom sektoru, povećanje socijalne zaštite, s posebnim fokusom na ranjive grupe, i jačanje javnog zdravstvenog sektora. U ove svrhe, za Crnu Goru će biti izdvojeno 50 milijuna eura. EU također blisko surađuje s relevantnim financijskim institucijama na pružanju koordiniranog odgovora za podršku realnoj ekonomiji, uključujući mala i srednja poduzeća, i za podršku likvidnosti, također bankarskog sektora. Osim toga, Unija surađuje s relevantnim regionalnim tijelima na rješavanju pitanja koja utiču na snabdijevanje i olakšavanje kretanja robe, tako što podržava Zapadni Balkan u širenju zelenih traka u regionu.

Drugi važan znak posvećenosti Europske unije Zapadnom Balkanu i da ispunjavamo data obećanja, je odluka o otvaranju pregovora o pristupanju s Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom. Donoseći ovu važnu odluku usred krize, Europska unija je pokazala sposobnost donošenja geopolitičkih odluka čak i u tako teškim vremenima, i da usmjerava svoj pogled ka budućnosti: zajedničkoj budućnosti izgrađenoj na zajedničkim vrijednostima.

Bit ćemo uz Crnu Goru i u dobrim vremenima, ali i onda kada se suočava s nedaćama. Svi smo zajedno u ovome i moramo paziti jedni na druge. U tome jeste suština Europe.