Završen međunarodni festival KotorArt

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 15. kolovoza 2018. - 9:09
Autor: 

Preksinoć je programom „Boka naša nasušna“ zaokružen cjelokupan program međunarodnog festivala KotorArt. Ove godine Festival je trajao 48 dana  i okupio je preko 1000 umjetnika iz 33 zemlje svijeta.   Realizirano  je ukupno 267 programa, od čega 51 u glavnom i 216 u pratećem programu. Ukupno je ove programe ispratilo preko 45.000  ljudi,  a oni su se održavali na 23 lokacije u Kotoru, Boki i Luštici Bay. U domaćim i stranim medijima, kako tiskanim, tako i elektronskim, objavljeno je preko 2000 naslova s velikom prisutnošću, kako u javnom servisu , tako i u privatnim medijima. Što se društvenih mreža tiče, festivalske objave su došle do gotovo milijun ljudi s više od 10.000 pratitelja  na službenim  stranicama festivala.

Ovogodišnji pokrovitelji Festivala bili su Općina  Kotor i Ministarstvo Kulture Crne Gore. Glavni sponzori, tradicionalno, Lušica Bay, Coca Cola, Turistička organizacija Kotor,  kao i Porto Montenegro, Capital Plaza, Hard Rock Cafe i Institut Konfučije. Festival se realizirao  uz pomoć partnera: JU Kulturni centar „Nikola Đurković“, Muzička škola „Vida Matjan“, Crnogorsko narodno pozorište, Gradsko pozorište Podgorica, Zetski dom Cetinje, Crnogorska Kinoteka, Društvo Prijatelja Perasta, Konoba Ćatovića Mlini, Institut za biologiju mora, NVO Naša akcija i mnogi drugi.

KotorArt iskazuje zahvalnost svim medijima na izuzetnoj suradnji i na praćenju svih programskih aktivnosti.  

Ovogodišnji festival sadržao je 4 segmenta: XVII. KotorArt Međunarodni Festival Klapa Perast, XXVI. KotorArt Kotorski festival Pozorišta za djecu, XVI. KotorArt Don Brankovi dani muzike i VIII. KotorArt Pjacu od Filozofa.

XVII. KotorArt Međunarodni Festival Klapa Perast ugostio je ženske, muške i mješovite klape iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su se natjecale u različitim kategorijama. U kategoriji najbolja ženska klapa, po ocjeni stručnog žirija, dobitnice su klapa Skontradura iz Dubrovnika. U kategoriji najbolja muška klapa, pobjednici su klapa Valdibora iz Rovinja. U kategoriji Nova klapska pjesma po ocjeni publike prvo mjesto i nagrada “Nikola Gregović” pripala je klapi Camerton iz Podgorice.

XXVI.  KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine je imao motiv “Put oko Svijeta”. Djeci je data prilika da u malom a velikom Kotoru upoznaju različite kulture i običaje i da dožive nesvakidašnje putovanje oko svijeta dok stoje u mjestu. Predstava Modro Blago u režiji Staše Koprivice odnijela je nagradu dječjeg žirija dok je žiri grada Kotora izabrao predstavu Igra ruku teatra El Patio iz Španjolske. Nagradu za najbolju predstavu stručni žiri je dodijelio predstavi Igra Vremena (El Juego Del Tempo / The Game of Time) čileansko-španjolskog  autora Davida Zauzole u produkciji David Zauzola Puppets. Osim glavnog kazališnog  programa, KFPD sadrži programe dječjeg scenskog stvaralaštva, glazbeni, likovni, multimedijalni i književni program, kao i edukativno-teorijski program i scenu za mlade. Kao i svake godine, Kotor je 12 prvih dana jula pripadao djetetu, a ključevi grada ove godine su bili u rukama 

Na ovogodišnjoj Pjaci od Filozofa gostovali su Boris Buden, Andrej Nikolaidis, Aleksandra Savanović, Alenka Zupančić i Franco Bifo Berardi. Okupio ih je programski urednik, hrvatski filozof i književnik, Srećko Horvat pod zajedničkom temom “Apokalipsa danas”. Nakon svakog predavanja  projektirani su  filmovi u Kinu Boka,  a po odabiru gostujućih filozofa. 

Ovogodišnji XVII. Don Brankovi dani muzike, iako čvrsto stojeći na zemlji, spustili su s glazbenog  neba najsjajnije zvijezde. Ugostili su Yuju Wang, Martin Grubingera, Leonidasa Kavakosa, Romana Simovića, Nemanju Radulovića i mnoge umjetnike,  koji su odgovorili najvišim umjetničkim standardima. Osim visokog nivoa umjetničkog programa Don Brankovi Dani Muzike organizirali  su koncerte i nešto popularnije glazbe, gdje su ugostili ove godine Bitoljski komorni orkestar i Vlatka Stefanovskog, Terezu Kesoviju, Radojku Šverko, Gabi Novak, Emira Kusturicu & No Smoking Orchestra. Zatim, organizirali  su  i  platformu KotorArt Talenti, gdje su priliku dobili da nastupaju mlada, talentirana i veoma uspješna gitaristica  Nađa Janković, pijanist  Andrija Jovović,  kao i mnogi instrumentalisti srednje Muzičke škole Vida Matjan. Ove godine jedna od glavnih tema festivala bila je ekologija i zaštita životnog okoliša. Tema je započeta na samom otvaranju festivala, premijerom djela „Pasija po Steli“ Ramba Amadeusa,  koja je na karakterističan način dotakla temu problema kruzera i podmorja Boke kotorske. Nastavila se kroz programe Climate Kays u suradnji s Institutom za biologiju mora kao i ronilačkim klubom „Svet ronjenja“, s  kojima su organizirali i podvodnu izložbu „Živo more Crne Gore“. Prateći program, osim na brojnim kotorskim pjacama, održavao se nekoliko puta i u Luštici Bay kao i Portu Montenegru. Osim glazbenog dijela, festival je ovo godine imao i izložbu slika Milutina Obradovića, zatim promociju zbirke pjesama don Branka Sbutege „Križni put i druge pjesme“.

„Festival KotorArt predstavlja svijetao primjer festivala koji je turistički atraktivan, tematski aktualan, društveno odgovoran i umjetnički beskompromisan i besprijekoran“ - izjavio je Ratimir Martinović, direktor KotorArta.