Završen projekt “Bluewin” u Zadru – kotorski volonteri na visini zadatka

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 19. svibnja 2016. - 10:35
Autor: 

Proteklih nekoliko dana, točnije od 12. do 17. svibnja grad Zadar bio je domaćin – nositelj projekta „Bluewin“ kojeg financira program Europa za građanje, a u kome su participirali i gradovi partneri: Grad Dubrovnik, Inverness (Škotska), Grad Gorizia (Italija), Grad Nova Gorica (Slovenija) i Grad Kotor (Crna Gora).

Projekt se temelji na zajedničkoj potrebi svih sudionika za podizanjem svijesti i znanja o očuvanju mora i vodenih bogatstava, upravljanju vodenim eko-sistemima i pravilnim korištenjima vodenih bogatstava,  uključivanjem civilnog sektora i volontera u ekološke akcije kojima se sprječava daljnja onečišćenja plaža i mora i dr., a sve u skladu s politikama tzv. „plavog rasta“. 

13. svibnja u dvorani Muzeja antičkog stakla održana je prva konferencija povodom projekta Bluewin na kojoj se ispred Općine Kotor nazočnima obratila Madalena Jovanović, savjetnica općinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Snežana Stevović Janković, savjetnica Kancelarije za prevenciju narkomanije , bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja kao i voditeljica hrvatske nastave u Crnoj Gori Ana Šarčević poveli su četrdesetak volontera – srednjoškolaca koji su imali prilike sudjelovati u nizu akcija predviđenih projektom kao što su čišćenja plaže, kreativne radionice i  predstavili Općinu Kotor na „Plavome sajmu“. Osim osiguranim besplatnim smještajem i obrocima u Omladinskom hostelu na zadarskoj obali, djeca su nagrađena obilaskom gradskog povijesnog jezgra, demonstracijom jedrenja koje im je osigurao JK „Uskok“ – jedan od tri najbolja JK u Hrvatskoj, te vožnjom brodićem. Volonteri su svojim predanim participiranjem u svim aktivnostima doista bili pravi delegati Kotora i Crne Gore, i po riječima svojih voditeljica Janković i Šarčević zaslužili su svaku pohvalu za iskazanu zainteresiranost, angažiranost ali i kulturu i svijest o zagađenju eko sustava i mora.

Drugog dana boravka u ovom prelijepom hrvatskom gradu (16.svibnja) sudionici su se na trosatnom predavanju informirali o važnosti očuvanja čistote vode, o prevenciji onečišćenja mora, a domaćin je doveo nekoliko profesora ekologije i predstavnike udruga koji se bave ekologijom i zaštitom mora, što je u velikoj mjeri pomoglo volonterima da na pravi način spoznaju koji su i koliki su problemi trenutačno u Europi i svijetu, imajući u vidu da nam priroda vraća na isti način na koji se i sami ophodimo prema njoj. Predavači su bili gosti sa Sveučilišta University of the Highlands and Islands (prof.dr. Ian Bryden i doktorandica Emily Kearl) te predavači sa zadarskog Sveučilišta (Melita Mokos i Josip Orović) i iz Pomorske škole Zadar (Jurica Ruić).

Istog dana u popodnevnim satima na plažici Vitrenjak održana je akcija čišćenja te razvrstavanja otpada na plastiku i papir, nakon čega su od otpadnog materijala rađenje umjetničke instalacije.

Na zadarskoj rivi je posljednjeg dana projekta održan „Plavi sajam“ na kojem su štand uredili volonteri kotorske Općine, a promidžbeni materijal osigurali su Institut za biologiju mora Kotor, NVO Eko centar delfin i NVO Expeditio. Vidno raspoloženi volonteri privukli su pozornost velikog broja posjetitelja sajma te ih uz podijelu PR materijala upoznali s kulturnom baštinom Kotora.

Koordinatorica projekta i voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju mr. Anita Gržan Martinović  je na završnoj konferenciji izrazila zadovoljstvo zbog uspjeha provedenog projekta koji je okupio oko 200 sudionika i najavila da će se 2017. godine projekt biti nastavljen pod nazivom „Blue volunteering day“. Na konferenciji su također govorili načelnik Upravnog odjela za Europske fondove grada Zadra Šime Erdić koji je istakao da je ovim projektom poslata bitna poruka koliko su morski resursi i voda važni i da su se razvili idealni uvjeti za suradnju među gradovima sudionicima projekta te da će sigurno ponovno biti prilike da surađuju i na budućim europskim projektima.

Izraze zadovoljstva provedenim projektom iskazali su također predstavnica Vijeća The Highland Council Inverness" iz Škotske -  Linda Stjuart, Alina Tatarenko iz Centra za ekspertizu Vijeća Europe, Danijele Del Bjanko iz Instituta za međunarodnu sociologiju – Goricija (Italija) i predstavnik Paralmentarne skupštine Vijeća Europe lord Aleksandar Dandi.

Nakon tri prekrasna i vrlo aktivna dana, dojmovi voditeljica i djece su izvrsni, jer je ovo putovanje bila idealna prilika za upoznavanje ljepote i znamenitosti grada Zadra, druženje, edukaciju djece i podizanja svijesti o očuvanju okoliša.

Svo vrijeme boravka uz voditeljice volontera bile su i suradnice Kancelarije za prevenciju narkomanije Dragana Franić, profesorica i mentorica, i Iva Gopčević Čelanović, dugogodišnja omladinska radnica Kancelarije. Na poziv Kancelarije projekt su pratile i novinarke Dux radija i Radio Kotora. Bili smo svjedoci koliko sam grad Zadar pridaje pozornosti čistoti grada i održavanju zelenih površina, a na našoj Facebook stranici možete pogledati album fotografija i doživjeti djelić atmosfere kojoj smo svjedočili.

Audio: Ana Šarčević

Audio: Iva G

Audio: Magdalena Jovanović

Audio: Snežana S