Završena radionica "Istraživanje i podizanje svijesti u prevenciji zaštite okoliša i uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra u prekograničnom području Republike Hrvatske i Crne Gore’’ u Budvi

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. studenog 2017. - 10:59
Autor: 
Jučer je u Budvi,  u hotelu Splendid, održana zavšna radionica na kojoj su prezentirani rezultalti istraživanja u projektu  ’’Istraživanje i podizanje svijesti u prevenciji zaštite okoliša i uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra u prekograničnom području Republike Hrvatske i Crne Gore’’   koji je skraćeno nazvan: CORE.  Projekt je započeo u siječnju 2016. godine. Ukupna vrijednost projekta za obje strane iznosi preko 570000 eura. Hrvatski partneri u ovom projektu su: Hrvatski hidrografski institut iz Splita  i Sveučilište u Dubrovniku - Institut za more i priobalje. Iz Crne Gore osim Zavoda za hidrometerologiju i seizmologiju Crne Gore u ovom projektu sudjeluje JP Morsko dobro Crne Gore.

Projektom je nabavljena suvremena oprema: dubinomjeri, instrumenti za praćenje morskih struja i valova, biološke sonde i herbarijum. Zavod za hidrometeorologiju  i seizmologiju Crne Gore je za rad Sektora za hidrografiju i oceanografiju kroz ovaj projekat dobio je multibeam sonar (višesnopni ultrazvučni dubinomjer)  vrijedan 137.500,00 eura neophodan za obavljanje hidrografske djelatnosti.

Urađena su  hidrografska, biološka i kemijska mjerenja i prikupljeni   podaci iz okruženja delte Neretve (pristup luci Ploče, spoj Baćinskih jezera i mora), oko dubrovačkih zidina, delte rijeke Bojane i uvala  Sutomore i Mogren.  Na  osnovu tih rezultata  i prikupljenih podataka  izradit će se se nova nautička karta s ažuriranim hidrografskim mjerenjima (plovni putevi / očuvana staništa) i dati preporuke  koje se odnose na promjene obalne granice pod utjcajem erozije i jačine valova u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Projekt će doprinijeti poboljšanju  suradnje  i ukupne zaštite ovog dijela Jadrana, povećati opće znanje sudionika projekta o pomorskom dobru. 

Ovo je treći projekt iz  programa  prekogranične suradnje Crne Gore i Hrvatske (IPA) koji su uspješno završili  Zavod za hidrometerologiju i seizmologiju Crne Gore , Hrvatski hidrografski institut u Splitu i Sveučilište u Dubrovniku . Vrijednost sva tri projekta prelazi 1,5 milijun eura. Projekti su imali  za cilj unapređenje turističkog (posebno nautičkog) potencijala, zajedničku promidžbu  bogatog kulturnog i prirodnog nasljeđa, prevenciju onečišćenja mora i zaštite okoliša, uspostavljanje veće sigurnosti  pomorskog dobra Dubrovačko-neretvanske županije i crnogorskog primorja.