Znanstvenici, suradnici i prijatelji u čast don Branka Sbutege

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 25. travnja 2016. - 9:35
Autor: 

Povodom desetogodišnjice od smrti don Branka Sbutege, Ekumenski centar s Prčanja, koji nosi don Brankovo ime, organizira u utorak, 26.4.2016. godine Simpozij prema don Brankovom geslu "Istina traži svjedoke".

 

Obilježavanje desetogodišnjice počinje sv. Misom zadušnicom u don Brankovom rodnom mjestu Prčanj u Kotoru u 10 sati. Sv. Misu predslavi mons. dr Ratko Perić, biskup mostarski. U 12 sati počinje Simpozij u skupštinskoj dvorani crkve sv. Pavla u Starom gradu na kojemu će govoriti znanstvenici, suradnici i prijatelji don Branka Sbutege iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Tim povodom bit će predstavljena postavka umjetničkih slika crnogorskog slikara Mihaila Muja Jovićevića na temu "Ciklus Bogorodica". Manifestacija se završava „Muzikom sjećanja“ u izvedbi crnogorskog pijaniste i direktora Kotor Art-a Ratimira Martinovića u ckrvi Sv. Duha u Starom gradu s početkom u 20 sati.

 

Prenosimo cjelokupni program Simpozija:

 

12:00 sati -  Otvaranje Simpozija u skupštinskoj dvorani crkve sv. Pavla u Starom gradu

Pozdravne riječi:

-          mons. Ilija Janjić, biskup kotorski

-          Don Ivo Ćorić, predsjednik i upravitelj Fondacije Ekumenski centar „Don Branko Sbutega“

-          G. Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore

-          Nj. E. Ivana Sutlić Perić, veleposlanica Republike Hrvatske

-          Dr. Aleksandar Saša Stjepčević, gradonačelnik Kotora

12:30 sati - Sjećanje na brata

-          Nje. E. dr. Antun Sbutega, veleposlanik Crne Gore u Italiji

 

12:40 sati - Moj boravak s don Brankom u Rimu

-          Don Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije

 

12:50 sati -  prof. Radmila Vojvodić, rektorica Univerziteta Crne Gore

13:00 sati - Nj. E. g. Branislav Mićunović, veleposlanik Crne Gore u Srbiji

13:10 sati - Kultura žrtve

-           prof. dr. Tonko Maroević, akademik, pjesnik, esejist i profesor povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Zagreb i Fakulteta umjetnosti UDG Podgorica

13:20 sati - Gospa od Škrpjela očima don Branka Sbutege

-           Prof. dr. Saša Brajović, profesorica povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Beograd i Fakultetu umjetnosti UDG Podgorica

13:30 sati - Pauza za kafu

13:45 sati  - Prvi intervju don Branka Sbutege (1990.)

-          G. Dobroslav Silobrčić, novinar HTV-a

13:55 sati - don Branko i prostor slobode

-          Gđa Grozdana Cvitan, književnica i glavna urednica nakladničke kuće AGM, Zagreb

14:05 sati - don Branko Sbutega – Čovjek mostova

-         Gđa Nataša Marković, direktorica izdavačke kuće „Plavi Jahač“, Beograd i urednica knjige „Kurosavin nemir svijeta“

14:15 sati - don Branko i ideje Grupe 99

-          G. Milorad Popović, književnik i predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika

14:25 sati  - Diskusija

 

Don Branko Sbutega je bio župnik crkve sv. Eustahija u Dobroti. Rođen je 8.4.1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i glazbenu školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15.7.1979. godine na otoku Gospe od Škrpjela.

 

Nakon ređenja radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije, koji je teško oštećen u katastrofalnom potresu te iste godine. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi / Italija. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske biskupije.

 

Kao erudita, poliglota i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizirao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative među kojima su samo neke: Grupa književnika 99, osnovao je glazbeni festival Kotor Art i dao napraviti najveći mozaik na Balkanu u crkvi sv. Eustahija u Dobroti.

 

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promociji suživota tijekom godina jugoslavenske krize i tolerancije uključujući odnos prema Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske neovisnosti. Koautor je knjige "Stara književnost Boke", a knjiga "Kurosavin nemir svijeta" objavljena je neposredno pred njegovu smrt kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

 

Don Branko Sbutega je zamijenio ovaj život vječnim u 27. godini svećeništva na dan Blažene Ozane Kotorke, 27.4.2006. godine. Na njegovu inicijativu su suradnici i prijatelji osnovali Fondaciju "Ekumenski centar don Branko Sbutega" na Prčanju, čiji je cilj promocija vjerske tolerancije i jačanje ekumenske suradnje među kršćanskim Crkvama i interreligijskog dijaloga.