66. Dubrovačke ljetnje igre

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 03. veljače 2015. - 11:06
Autor: 

Pretprogram 66. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza predstavili su intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk i njegovi pomoćnici za dramski i glazbeni program Mani Gotovac i Mladen Janjanin, u ponedjeljak, 2. veljače u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Festivalskoj palači. Potporu Igrama na konferenciji za medije izrazili su vladin povjerenik za Grad Dubrovnik Nikola Pavlović i Davorko Obuljen u ime župana dubrovačko-neretvanskog. 

Premijerni dramski program 66. sezone Dubrovačkih ljetnih igara otvorit će Elementarne čestice ili Božje prema nagrađivanom romanu kontroverznog i ujedno najpoznatijeg i najpopularnijeg francuskog pisca danas Michela Houellebecqa. Bit će to prvo hrvatsko uprizorenje tog romana, a režije se prihvatio Ivica Buljan koji predstavu smješta na plažu u Kuparima. Drugi dramski naslov je Allons enfants prema Dubrovačkoj trilogiji Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, a izvest će se sva tri dijela i to u Kneževom dvoru i ispred crkve sv. Vlaha. Predstava će biti hommage Kosti Spajiću i njegovoj režiji Dubrovačke trilogije. Vojnovićev Ekvinocijo u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i ove godine je na programu, treću godinu od obnove, kao i lanjska uspješnica Romeo i Giulietta Williama Shakespearea u režiji Jagoša Markovića u ljetnikovcu Skočibuha. Na programu je ponovno i Bariccov Ocean more na kupalištu Šulić. Uspješan projekt Pisci na Igrama autorice Mani Gotovac, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine, a uključivat će uprizorenje iz romana Ledeni mjesec u režiji Paola Tišljarića i uz gostovanje samog autora, francuskog filozofa Pascala Brucknera koji će održati i svoju književnu večer. Hrvatski esejist i nagrađivani pjesnik Dražen Katunarić još je jedno književno ime s kojim će se upoznati festivalska publika. U sklopu projekta, svoju autorsku večer imat će Rade Šerbedžija s gostom, jednim od najvećih gitarista ovog dijela Europe Miroslavom Tadićem, a svoju noć na Lovrjencu započet će Hamletovim monologom Biti ili ne biti.  Uz ostala dramska gostovanja na programu su iVjerenice Davora Mojaša, posljednji uradak Studentskog teatra Lero i još jedna njihova predstava koja intrigira, zaziva, otkriva, preispituje i prepoznaje jedno drugo lice Grada u kojem je nastala. 

Neobarokni balet Opasne veze premijerno izveden lani na Boškovićevoj poljani u koreografiji i režijii Valentine Turcu i Lea Mujića, ostvaren u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, i ove je godine na repertoaru, a ljubitelje baleta očekuje i gostovanje Slovenskog narodnog gledališča Maribor sa baletom Stabat mater u režiji Edwarda Cluga na glazbu Giovannija Battiste Pergolesija.

Glazbeni program 66. Igara obilježit će nekoliko istaknutih svjetskih imena poput maestra Iva Pogorelića koji će u atriju Kneževa dvora muzicirati s Komornim studijom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem velikog Zoltána Kocsisa, trenutačnog šefa dirigenta Budimpeštanske filharmonije. Dirigentska legenda, Uroš Lajovic ravnat će Slovenskom filharmonijom ispred crkve sv. Vlaha, a mladi Rus, koji je sa 16 godina osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Čajkovski, Alexander Kutuzov priredit će klavirski recital dok će miljenik festivalske publike, pijanist Itamar Golan nastupiti s violinistom Guyom Braunsteinom, donedavnim koncert majstorom Berlinske filharmonije. I sopranistica Lana Kos će nakratko napustiti najprestižnije međunarodne pozornice da bi nastupila pred festivalskom publikom u atriju Kneževa dvora gdje će održati recital s ruskim romansama. Gregory Porter još je jedno veliko ime, dobro poznato ljubiteljima jazza. Ne samo što je lanjski dobitnik prestižne nagrade Grammy u kategoriji Najboljeg vokalnog jazz albuma, već će njegov nastup sredinom kolovoza na taraci tvrđave Revelin biti ujedno i njegov hrvatski début. Nastupit će i slavni Klavirski trio Arensky iz Sankt Peterburga kao i Slovenski oktet te Dubrovački simfonijski orkestar uz pijanisticu Dubravku Tomšič. Koncertom će i orkestar i pijanistica proslaviti svoje velike, okrugle obljetnice. U sklopu popratnog programa publiku očekuje zanimljiv filmski program u ljetnim kinima Jadran i Slavica te izložbe. Tradicionalno, program će obogatiti nastup Folklornog ansambla Linđo.