71. Dubrovačke ljetne igre obilježene pandemijom, ali i neuništivim duhom Dubrovnika

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. srpnja 2020. - 18:59
Autor: 

Program 71. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, obilježen je pandemijom koronavirusa, ali i neuništivim duhom Dubrovnika, istaknuto je u srijedu na konferenciji za medije u dubrovačkoj Palači Sponza.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako je ponosa što se Igre održavaju, ponajprije zahvaljujući viziji ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

"I prije prvog kriznog vala koronavirusa ministrica je imala viziju i željela da se Igre održe. S takvom garancijom nismo spavali tijekom pandemije već smo izuzetno konstruktivno razgovarali o novom izgledu Igara. Puno izazova je pred nama, a program je krojen s puno mara prema samom Dubrovniku, njegovom ambijentu i neuništivom duhu", rekla je Ruždjak Podolski.

Pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić istaknuo je kako su DLJI, uz Salzburg i Ljubljanu, jedan od rijetkih ljetnih festivala koji se ipak događaju.

"Unatoč manjim financijskim sredstvima predstavit ćemo čak četiri produkcije i suradnje, koje se konceptualno bave reinterpretacijom djela dubrovačkih autora. Uz to, dovodimo i predstave koje su obilježile prošlu sezonu, 'Tri sestre' i 'Tko se boji Virginije Woolf'?' Zapravo, riječ je bogatstvu različitih stilova, naravno uz propitivanje što je ambijentalnost danas", naveo je, između ostalog, Saša Božić.

Ravnateljica Javne ustanove Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović podsjetila je kako ovogodišnji proračun festivala, nakon velikih rezova, iznosi 6,5 milijuna kuna, od čega su 2 milijuna kuna iz sponzorskih i donatorskih sredstava.

"Proračun nam je smanjen za 60 posto u odnosu na prvotni koji je usvojen u veljači, ali su se smanjili i troškovi pripreme izvedbi. Čak smo u jeku pandemije uspjeli dobiti i neke nove sponzore. Rezultat je na koncu bogat program. Uz to, pridržavanjem mjere razmaka izgubili smo 70 posto kapaciteta gledališta. Očekujem da će velika većina publike biti dubrovačka i hvala im na potpori", rekla je Medo Bogdanović.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković bitnim je istaknuo što je tradicija održavanja festivala nastavljena i to s izvrsnim programom, dok je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević posebno pohvalila dio programa namijenjen najmlađoj publici.

Uz stihove 'Himne slobodi' i podizanje zastave 'Libertas' na tvrđavi Sveti Ivan 71. Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene 10. srpnja u starom dubrovačkom Portu, u režiji Marine Pejnović. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigirat će Tomislav Fačini, a pridružit će im se Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, zatim pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla te Folklornog ansambla Linđo.

U 47 dana trajanja na trinaest scenskih i ambijentalnih lokacija u Dubrovniku biti predstavljeno gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

(Hina)