Crnogorski karnevalisti na ovogodišnjem Riječkom karnevalu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 10. veljače 2024. - 10:26
Autor: 

U petak, 9. veljače, na Botelu Marina održana je 12. Noć krinolina na brodu Marina, humanitarni bal, u korist Sigurne kuće, koju vodi Udruga za zaštitu obitelji Rijeka.
Svoj dolazak već su ranije najavili pozvani predstavnici iz čak 10 zemalja svijeta, mahom organizatori velikih europskih karnevala iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, USA, Švedske i Hrvatske i ostali pozvani gosti.
Ova divna suradnja Karnevalske udruge Veseli oldtimeri i voditelja Botela Marina nastala je iz ideje da se evociraju uspomene na velike karnevalske balove, koji su se u Rijeci održavali u prošlim stoljećima u čak pet plesnih dvorana i na koje je pohodilo plemstvo cijele Europe.
I ove godine su mnogi gosti prevalili tisuće kilometara radi nekoliko sati prelijepog druženja i prijateljstva kojim pravi karnevalisti grade mostove poštovanja među gradovima, ali i državama svijeta.
Iz Crne Gore, ovom događaju u okviru ovogodišnjeg Riječkog karnevala, prisustvovali su predstavnici Kotorskog i Budvanskog karnevala, članovi Udruženja europskih karnevalskih gradova FECC-a. Bili su prisutni Kapo Kotorskog karnevala Luka Knezović i predsjednica Budvanskog karnevala i FECC-a Crna Gora Marija Pjerotić.
Inače, karnevalske grupe iz Rijeke iz godine u godinu sudjeluju na karnevalima u Crnoj Gori.
Međunarodna karnevalska povorka kruna je karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šire. Riječki Karneval bit će održan u nedjelju, 11. veljače.
Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski i nemjerljivog broja gledatelja iz zemlje i inozemstva.
Organizatori poručuju: Riječki karneval se teško može opisati ili u potpunosti dočarati fotografijama ili televizijskim prijenosom. Riječki karneval treba doživjeti i proživjeti! Zato vas sve pozivamo u Rijeku na karneval – gdje uvijek možete biti ono što želite!