Crtice o hrvatskom glagoljaštvu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. lipnja 2020. - 11:24
Autor: 

Knjiga se bavi hrvatskim glagoljaškim radom, liturgijskim, pravnim i književnim tekstovima na glagoljici te hrvatskom glagoljičnom tisku.

Knjiga "Crtice o hrvatskom glagoljaštvu" autora akademika Stjepana Damjanovića na jednostavniji način želi približiti ovu tematiku obrazovanijoj javnosti, ali i najširoj publici. Damjanović kroz 28 tekstova progovara o hrvatskoj kulturi ostvarenoj na glagoljičnom pismu. 

- Tekstovi govore o vremenskom i zemljopisnom protegu hrvatske glagoljaške djelatnosti, o liturgijskim, pravnim i beletrističkim tekstovima pisanim i tiskanim glagoljicom, o hrvatskom glagoljičnom tisku, o značajnim osobama iz povijesti hrvatskoga glagoljaštva - rekli su iz nakladničke kuće.

Posebno mjesto u Crticama nosi Bašćanska ploča, zatim Zapis popa Martinca, Najstarija hrvatska tiskana knjiga, Prva hrvatska početnica, Petrisov zbornik i Kolunićev zbornik, a istaknuto su mjesto dobile i pojedine književne vrste – apokrifi i mirakuli.

Autor knjige ističe kako je glagoljica tijekom povijesti postala zaštitni znak hrvatskoga kulturnog i nacionalnoga identiteta. O njoj i tekstovima njome ostvarenima pjevali su pjesnici, skladali skladatelji, a likovni su se umjetnici na različite načine odazivali njezinim lijepim slovima punim simbolike i slojevitim sadržajima ostvarenima tim starim našim pismom, napominje akademik Damjanović.

Akademik Stjepan Damjanović rođen je 1946. u Strizivojni. Od 1986. do 2017. bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo. Bio je lektor i gost predavač na sveučilištima u Bochumu, Grazu, Mostaru i Pragu. Bio je glavni tajnik Matice hrvatske, a predsjednik od 2014. do 2018. Autor je više knjiga, među kojima i knjige "Jedanaest stoljeća nezaborava".

Izvor: HINA