Festu 2016. predvodi Papin izvanredni odaslanik - pismo o upućivanju posebnoga papinskoga izaslanika u Dubrovnik

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 03. veljače 2016. - 9:21
Autor: 

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je 19. prosinca 2015. da je Sveti Otac imenovao kardinala Vinka Puljića da u njegovo ime predvodi Festu svetoga Vlaha 2016. u prigodi 1700. obljetnice mučeništva sv. Vlaha i 600. obljetnice dubrovačkoga zakona protiv trgovine robljem. Papino pismo kojim postavlja svojega izvanrednoga odaslanika nosi nadnevak 30. prosinca 2015., a objavljeno je na mreži 23. siječnja 2016. i u vatikanskom dnevniku L'Osservatore Romano od 24. siječnja 2016. (godište 156, br. 47153, str. 8). Napisano je na latinskom i počinje riječima „Insignis quidem“. Niže je njegov prijevod cjeloviti prijevod na hrvatski jezik.

 

Treći Papin izaslanik na Festi, ali prvi s ispravom o imenovanju

Rimski prvosvećenici šalju izaslanike u hrvatske krajeve od VII. stoljeća, od kad je papa Ivan IV. (640.–642.) uputio opata Martina da otkupi robove i kosti mučenika u Dalmaciji, preko opata Gebizona koga je papa Grgur VII. poslao da okruni kralja Dmitra Zvonimira u Solinu 8. listopada 1075. itd.

Sveta Stolica i Dubrovačka Republika imali su diplomatske odnose u obliku poklisara Dubrovačke Republike u Rimu i kardinala-pokrovitelja.

Od 1992. Hrvatska i Sveta Stolica imaju diplomatske odnose na razini apostolskoga nuncija, koji je ujedno i dekan diplomatskoga zbora u Zagrebu, i veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Osim tih redovitih oblika zastupanja, pape upućuju posebne izaslanike za velika slavlja (Solin 1976., Nin 1979., Marija Bistrica 1984., Đakovo 1985., Hvar 1997., Šibenik 1998., Zadar 2005., Krk 2009., Kotor 2009., Ludbreg 2011., Sinj 2015.)

Papini izaslanici na Festi svetoga Vlaha bili su godine 1972. kardinal Franjo Šeper i godine 1993. godine kardinal Roger Etchegaray, ali ovo je prvi put da je objavljeno službena isprava o imenovanju Papina izvanrednoga odaslanika.

 

 

 

 

Prijevod Papina pismo Insignis quidem od 30. prosinca 2015.

Časnomu bratu Našemu

Vinku, svete Rimske Crkve kardinalu Puljiću,

vrhbosanskomu nadbiskupu metropolitu.

Ona doista vrla ljubav, koju Dubrovačka Crkva postojano iskazuje prema svetomu Vlahu mučeniku, jamačno ne dopušta propustiti ijedno veće slavlje ili javni spomen onoga čijem se mučeništvu navršava već sedamnaest stoljeća. Dapače, tomu se dodaje i spomen na šeststotu obljetnice onoga dubrovačkoga zakona kojim se zabranila trgovina robljem, jer su neki smatrali da se ljude može prodavati kao jeftinu trgovačku robu.

Stoga je posve pravično i prikladno da se taj događaj primjereno obilježi i zasluženo istakne. Ova proslava, naime, pruža prigodu ne samo spominjanja toga nebeskoga zaštitnika i promišljanja toga zakona, nego i potvrde valjanih odluka, čime se današnji ljudi navode na izvrsnija djela, a dostojanstvo se osoba odgovornije poštuje.

Naklonošću samoga milosrdnoga Gospodina, dakle, ovaj će se dvostruki spomen opet obnoviti trećega dana skoroga mjeseca veljače, u nazočnosti mnogobrojnoga skupa građana, kada će se prisjetiti nekadašnjih svjedočanstava pobožnosti i ljudskosti toga mjesta.

Stoga, budući da je časni brat Mate Uzinić, dubrovački biskup, zamolio da pošaljemo grimiznoga otca, prosudili smo da toj molbi treba udovoljiti kako bi se taj obred odvijao uzvišenije i bogatije. Zato, časni Naš brate, k tebi svraćamo misao smatrajući da ćeš izvrsno obaviti tu zadaću. I tako, potaknuti osobitom sklonošću, proglašavamo te i postavljamo Našim izvanrednim odaslanikom da predvodiš slavlje, kako mučeništva svetoga Vlaha, tako i odvraćanja od ropstva, trećega dana dolazećega mjeseca veljače u Dubrovniku.

Svekolikim ćeš dakle sudionicima i svim vjernicima ondje očitovati Našu dobrostivu volju, i jednako ih ohrabriti da obnavljaju i čuvaju tu drevnu pobožnost, kao i da njeguju ljudsko dostojanstvo po pravu i kako zavrjeđuje. Želimo da u Naše ime i s Našom ovlašću udijeliš apostolski blagoslov, da bude znakom duhovne obnove i dokazom višnjih milosti u budućnosti, dok ljubazno tražimo da prikazuju molitve za uspješno obavljanje Naše petrovske službe.

Iz vatikanskih dvora tridesetoga dana mjeseca prosinca godine 2015., tijekom Jubileja milosrđa, treće Našega papinstva.