Globalna Hrvatska od danas na malim ekranima

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 05. listopada 2018. - 12:16

Nova emisija posvećena Hrvatima izvan domovine večeras kreće na Četvrtom programu Hrvatske televizije.

Globalna Hrvatska premijerno će se emitirati petkom u 21:10 na Četvrtome programu HTV-a, a zamišljena je kao forum za javnu komunikaciju Hrvata izvan Hrvatske s državnim institucijama matične zemlje. Obrađivat će životne teme i probleme hrvatskoga iseljeništva poput administrativnih teškoća prilikom povratka, čestoga dvostrukog oporezivanja mirovina, predugih čekanja rješavanja zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva i slično.

Središnja tema svake četrdesetominutne emisije bit će hrvatska zajednica u jednoj od država gdje žive u većem broju i to iz svih aspekata, a prva je na redu Švicarska. Globalnu Hrvatsku moći će gledati i hrvatski iseljenici diljem svijeta putem satelitskoga kanala HTV 5 te na platformi HRTi.

Svakoga će tjedna u studiju emisije biti i gosti iz redova dobrih poznavatelja problema hrvatskih iseljenika i povratnika, predstavnici državnih institucija te stručnjaci za vanjsku politiku i međunarodne odnose. Tematizirat će se i bilateralni odnosi Hrvatske i zemalja u kojima žive hrvatski iseljenici s naglašenim temama o gospodarskim odnosima. Urednik projekta je Ivo Kujundžić, a urednice emisije Gordana Lovrečić i Majda Ivković.

- Emisija ima cilj obrađivati životne teme Hrvata izvan domovine, a nastojat ćemo da bude zanimljiva i ovdašnjim gledateljima, jer često ljudi u Hrvatskoj nemaju pravu sliku o tome kakav je život naših iseljenika, kakvi su njihovi problemi, ali i kako uspješno surađivati na dobrobit i jednima i drugima - istaknula je urednica emisije Gordana Lovrečić.