Vuksanović o radu Savjeta za Hrvate izvan domovine

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 03. svibnja 2014. - 18:36
Autor: 

Adrijan Vuksanović

Gost emisije Radio Dubrovnika "S Hrvatima Boke" bio je Adrijan Vuksanović, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine, predsjednik NVO "Hrvatske krovne zajednice" i član Hrvatske građanske inicijative.

Vuksanović je između ostalog, kazao da je, na prošlogodišnjoj plenarnoj sjednici savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, odlučeno da će Savjet djelovati u četiri odbora : Odbor za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske, Odbor za gospodarska pitanja i ulaganja, Odbor za povijest, zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske i Odbor za promidžbu povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku.

Članovi Savjeta su sami odabrali da budu u jednom od Odbora. Vuksanović je odabarao da bude član Odbora za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske, što predstavlja logični smjer za nekoga tko je predstavnik Hrvata Crne Gore u Savjetu, kazao je on.

Vuksanović ističe da su, i nakon plenarne sjednice u prosincu prošle godine, članovi nastavili međusobnu suradnju i komunikaciju, te da redovno komuniciraju putem foruma te da su imali dvije web video konferencije, na kome su razmijenjivali ideje i stavove.

Prva web video konferencija na temu "Mogućnosti versiranja u Republici Hrvatskoj" održana je u veljači, na kome se odlučuje i o mogućnostima uvođenja direktnih letova Croatia Airlines između SAD- a i Hrvatske. Druga web video konferencija održana je početkom travnja na temu očuvanja hrvatskog jezika. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predstavilo je aktivnosti vezane za Hrvatsku nastavu u inozemstvu. Što se tiče narednih aktivnosti, kazao je da će se web konferencije održavati svakog mjeseca, i najavio drugu po redu sjednicu Savjeta. Vuksanović podsjeća da je najvažnija odrednica Hrvata u Crnoj Gori upravo očuvanje njihovog identiteta , te da mala hrvatska zajednica , usprkos brojčanoj manjini, opstaje i ostvaruje uspjehe na kulturnoj, pa čak i na političkoj razini. "

"Hrvatska zajednica može se podičiti bogatim kulturnim životom, koji ostvaruje kroz kazališnu i folklornu skupinu, klape i dječje zborove", napominjujući da se ništa od toga ne bi moglo ostvariti bez jake političke potpore, kazao je Vuksanović.

Audio: 
"S Hrvatima Boke" gost Adrijan Vuksanović