Grabar-Kitarović u MOO-u: To je priznanje dosezima hrvatskog sporta

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 17. srpnja 2020. - 23:11
Autor: 

Kolinda Grabar-Kitarović na današnjem je zasjedanju Skupštine Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) izabrana u članstvo organizacije koja je na čelu olimpijskog pokreta, a bivšu hrvatsku predsjednicu za tu je dužnost predložio predsjednik MOO-a Thomas Bach.

"Iznimno sam počašćena članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru. To nije samo moj osobni uspjeh, nego priznanje svim dosezima hrvatskoga sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu domovinu predstavljaju u svijetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promiču načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović koja je izabrana sa 86 glasova "za" i tri glasa "protiv".

Bivša hrvatska predsjednica je u svom prvom obraćanju kao članica MOO-a istaknula da je i na svim svojim prijašnjim dužnostima, kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnoj sceni, podržavala i zagovarala vrijednosti pozitivnog sportskog duha i natjecanja, prijateljstva i olimpizma.

Grabar-Kitarović je naglasila i važnost sporta u borbi protiv izazova s kojima se svijet bori u ovom trenutku.

"Sport igra ključnu ulogu u borbi protiv rasizma i govora mržnje. Sport ujedinjuje naše zajedničke ciljeve, vrijednosti i nadanja. Sport širi optimizam i uvjerenje kako se trud, rad i ostale temeljne ljudske vrijednosti nagrađuju pravednim natjecanjem i uspjehom koji svijet priznaje. Iskreno vjerujem kako je sport jedan od ključnih temelja zdravlja ne samo pojedinca, nego i cijele zajednice. Pri tome ne mislim samo na tjelesnu dobrobit bavljenja sportom - osnaživanje tijela, koje se tako može uspješnije boriti protiv zaraza i bolesti... Sport nas uči uključivosti, toleranciji i uvažavanju, kao i zajedništvu na široj društvenoj razini."

Bivša hrvatska predsjednica je naglasila važnost dostupnosti sporta za sve one koji se njime žele baviti.

"Osobno nisam samo velik sportski entuzijast, koji će svim srcem navijati za hrvatske sportaše i reprezentacije, nego i promicatelj dostupnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu za bavljenje individualnim i kolektivnim sportovima, bez obzira bilo to iz natjecateljskih pobuda ili iz čistog zadovoljstva", izjavila je Grabar-Kitarović te dodala:

"Uvijek sam zagovarala veća ulaganja u sportske aktivnosti za mlade i omogućavanje masovnog pristupa sportskim aktivnostima od najranijeg djetinjstva, jer jedino se tako mogu postizati veliki sportski uspjesi te stvarati i razvijati vrhunski sportaši, koji promoviraju i svoju domovinu i općeljudske vrijednosti truda, humanosti, upornosti i prijateljstva."

Uz bivšu hrvatsku predsjednicu za nove članove MOO-a u petak su izabrani i svi ostali predloženi kandidati: Kubanbka Marie de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reeme Bandar Al-Saud, Battushig Batbold iz Mongolije i proslavljeni britanski atletičar te predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe.

(Hina)