Hrvatski film "Tereza37" i srpski "Ajvar" na Motovun Film Festivalu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 27. lipnja 2020. - 12:27
Autor: 

Motovun Film Festival održat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza, a publiku, uz potrebne mjere opreza zbog epidemije koronavirusa, očekuje niz premijera, najavili su u petak organizatori festivala izdvojivši hrvatski film "Tereza37" i srpski film "Ajvar".

Hrvatski festivalski adut bit će "Tereza37", film snimljen po scenariju glumice Lane Barić, koja u njemu tumači naslovnu ulogu, i u režiji Danila Šerbedžije.

"Ova razorna i na trenutke toplo humorna generacijska priča prati ženu u ranim tridesetima, koja u raspadajućem ambijentu suvremenog Splita pokušava pronaći svoj komadić sreće. Rastrgana između romantičnih nadanja i razočaravajuće stvarnosti, Tereza je junakinja s kojom se lako možemo poistovjetiti", ističu u najavi organizatori Motovun Film Festivala.

Lani Barić glumačku podršku daju Ivana Roščić, Marija Škaričić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Goran Marković i druga poznata imena.

"Tereza je film koji smo dugo čekali, rasna ženska priča na dalmatinski način koja postavlja novi smjer u hrvatskoj kinematografiji. Vjerujem da će i publika dijeliti naš entuzijazam oko Laninog i Danilovog filma", rekla je selektorica Milena Zajović.

Iz Srbije na Motovun FIlm Festival dolazi kinohit "Ajvar" redateljice Ane Marije Rossi u kojem Nataša Ninković i Sergej Trifunović glume supružnike koji žive u Stockholmu, imaju uspješne karijere, ali nemaju djecu.

Vida je uvjerena da njezin muž Bane u Beogradu ima ljubavnicu, no pravi se da to ne vidi. Kada dođu na uskršnje praznike u Srbiju, pomno uigrana koreografija njihovih života počinje se urušavati, a tajne počinju izlaziti na vidjelo. "Film je to u kojem će se naći svatko tko je proživio emigraciju ili je barem gajio snove o odlasku iz balkanskog ludila, dakako, s teglicom ajvara u torbi", ističe se u najavi filma.

Iz Bugarske dolazi film "U krug" redatelja Stefana Komandareva, a riječ je o humornoj mozaičnoj drami koja u Motovun dolazi s pet međunarodnih nagrada.

"Radi se o filmu koji je postao sezonski hit, koji progovara o vrlo važnim temama, a pritom čitavo vrijeme pleše između drame i rasne crne komedije. Vjerujem da će jako dobro komunicirati s motovunskom publikom", najavio je selektor Jurica Pavičić.

Motovun Film Festival ove se godine predstavlja i novim vizualnim identitetom inspiriranim distopijom i cyber noir estetikom. Prepoznajući trenutak u kojem živimo, vizual prikazuje čovjeka na vrhu brda koji pobjedonosno pušta letećeg zmaja - zaštitni znak festivala, dok svjetlost projektora iza njega najavljuje i otvara neki novi svijet. Potpisuju ga mlade zagrebačke dizajnerice Klasja&Zita koje je s Motovunom spojila ljubav prema filmovima.

(Hina)