Kaštela: porinut brod koji su izgradili mali brodograditelji

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. rujna 2014. - 9:50
Autor: 

U Marini Kaštelima danas je porinut brod koji su izgradila djeca polaznici Male škole brodogradnje u sklopu 20. flote mira iz Beča, najvećega jedriličarskog mirovnog projekta u svijetu za socijalno zapostavljenu djecu i mlade.

Brod je dobio ime "Mirno more", a 15 malih članova Jedriličarskog kluba Marine Kaštela izgradilo ga je na poticaj i pod vodstvom voditelja radionice Davora Mihalića. Drveni brod u pet su dana izgradile i sastavile dvije skupine djece. Svojim su rukama djeca izradila kobilicu, palubu, dno i rebra. Dužina broda je 2,40 metara i ima latinsko tradicijsko jedro, a u nj stane dvoje djece. Prilikom današnjeg porinuća sva su djeca njime načinila krug po marini.

Radionice Male škole brodogradnje namijenjene su osnovnoškolcima, a rezultat se postiže ako se brod radi u skupinama po deset polaznika u dobi između 10 i 15 godina. Brod ostaje u njihovu trajnom vlasništvu tako da njegovo korištenje ne prestaje sa službenim zatvaranjem radionice. U suradnji s lokalnom zajednicom, jedriličarskim klubovima i mjerodavnim institucijama, polaznici imaju priliku steći jedriličarske vještine na novoizgrađenom plovilu.

Djeca i mladi iz 17 zemalja ove godine jedre pod motom "Za toleranciju, integraciju i miroljubivo zajedništvo". Na 106 jedrilica 950 sudionika jedri od 13. do 20. rujna.

Flota mira od 1994. godine jedanput na godinu plovi po dalmatinskim otocima, a zauzima se za više snošljivosti, bolju inkluziju svih društvenih skupina te za miran suživot. Sudionici kroz igru i druženje vježbaju snošljivost i uče kako odbaciti predrasude. Djeci koja dolaze iz teških obiteljskih okolnosti omogućuje se da kroz iskustva usmjerena prema doživljaju trajno ovladaju i socijalnim kompetencijama, odbace sve predrasude preko palube, vježbaju mirno rješavati sukobe te da sklapaju prijateljstva koja ne poznaju granice.

Kroz Flotu mira prošlo je više od 6000 socijalno i na druge načine ugrožene djece. Zadnjih nekoliko godina osnovano je nekoliko međunarodnih partnerskih organizacija koje žele promicati tu ideju i pokrenuti što više partnerskih projekata i partnera flote.

Na porinuću su, među ostalima, bili Georg Diwald iz Veleposlanstva Republike Austrije, bivša olimpijska pobjednica i članica organizacijskog tima Mirna Jukić te predstojnik vodstva Flote mira Michael Fuchs.