Kultura i umjetnost jedan od fokusa posjeta danske kraljice Hrvatskoj

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 14. listopada 2014. - 10:37
Autor: 

Izložbe, predstave, projekcije, skupovi i seminari iz raznih područja kulture i umjetnosti te brojne druge prigode za razvoj dansko-hrvatske suradnje na tom planu pratit će idućeg tjedna državni posjet danske kraljice Margarete II. Hrvatskoj.

Margareta II. i njezin suprug princ Henrik, koji u Hrvatsku dolaze 21. listopada na poziv predsjednika Ive Josipovića, u Zagreb dovode više izaslanstava među kojima i ono kulturno-umjetničko sastavljeno od vrhunskih danskih stručnjaka iz više područja.

"Opći cilj kulturnog programa je poticanje i olakšavanje profesionalne suradnju između hrvatskih i danskih kulturnih partnera", kazali su u Danskoj agenciji za kulturu u najavi posjeta.

Kraljica i princ Henrik ljubitelji su i poznavatelji umjetnosti, a i sami se njome bave. Kraljica Margareta II. priznata je slikarica koja je, među ostalim, ilustrirala dansko izdanje "Gospodara prstenova" objavljeno 1977. i reizdano 2002. Okušala se i kao kostimografkinja i scenografkinja, a princ Henrik pijanist je i pjesnik.

Film

Kraljica Margareta II. trebala bi na Zagreb film festivalu uveličati projekciju dansko-hrvatske koprodukcije "Itsi-Bitsi", dugometražnog biografskog filma Olea Christiana Madsena o danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku Eiku Skaloeu, koji je snimljen u Hrvatskoj. To je jedan od petnaest danskih filmova koliko će ih se na ovogodišnjem ZFF-u prikazati u glavnom i popratnim programima, a u Zagreb dolazi nakon premijere u Torontu.

Ekipa filma "Itsi-Bitsi" predstavit će u programu "Danes Go South" iskustva sa snimanja filma u Hrvatskoj i govoriti o prednostima i izazovima koje takva vrsta suradnje stavlja pred filmske profesionalce.

Održat će se i seminar "Filmski fondovi u Danskoj i Hrvatskoj", čiji će sudionici istražiti način funkcioniranja fondova u dvije države s ciljem dodatnog jačanja suradnje.

Na festival, koji će se održati od 19. do 26. listopada, stiže i cijenjeni danski dokumentarist Jorgen Leth, redatelj, pjesnik i sportski komentator koji će održati 'masterclass' na temu odnosa poezije, filmskog stvaralaštva i sporta. Riječ je o jednoj od vodećih figura danske i svjetske dokumentaristike, u proteklih pedesetak godina snimio je više od trideset filmova, među kojima je "Five Obstructions" koji je korežirao sa slavnim Larsom von Trierom.

Izvan konkurencije prikazat će se ovogodišnji dobitnik Oscara, kratkometražna dirljiva priča "Helij" redatelja Andersa Waltera Hansena, koji će biti gost festivala,

S obzirom na to da Danski filmski institut u filmove za djecu ulaže čak četvrtinu ukupnih financija za proizvodnju filmova, osobito za adaptacije dječjih književnih uspješnica, velik je izbor uradaka namijenjenih najmlađima. Cijeli dječji program ZFF-a ove je godine u znaku danskih filmova za djecu, pa "Bibijada" donosi devet filmova, među kojima su "Pale sam na svijetu", "Max Pinling" i "Učiteljica na zamjeni".

Kazalište

Danska kraljica trebala bi u kazalištu Mala scena posjetiti hrvatsku premijeru predstave "Zašto baš ja?", koprodukciju Male scene i danske dječje kazalištne trupe Passpartout te švedskog Landskrona Teatra.

Predstava će praizvedbu u Hrvatskoj imati 22. listopada, a nakon posjeta danske kraljice predstava "Zašto baš ja?" svečanu će premijeru imati 23. listopada, nakon čega nastavlja igrati na domaćim i europskim pozornicama.

Arhitektura

Danska arhitektura bit će predstavljena kroz izložbu u Gliptoteci HAZU-a pod naslovom "Kako smo živjeli – danska arhitektura od 1945. do 1975." koja maketama, crtežima i fotografijama prikazuje ulogu i funkciju arhitekta u danskom društvu u tom razdoblju.

Izložba pokazuje kako su društveno odgovorni arhitekti sudjelovali u izgradnji danske države blagostanja.

U razdoblju od kraja Drugoga svjetskog rata do 1970-ih godina oni su potvrdili su svoju društvenu odgovornost dajući doprinos ostvarenju suvremenih političkih vizija u obliku, primjerice, socijalnih stanova. Izgradili su i objekte za rekreaciju kao što su plivačke i sportske dvorane, hoteli i kuće za odmor kako bi svima omogućili sudjelovanje u aktivnostima u slobodno vrijeme. Projektirali su škole koje odgovaraju aktualnim pedagoškim idealima, te uredske i proizvodne prostore pogodne za moderno poslovanje.

Izložba koja je otvorena 9. listopada i traje do 2. studenog prikazuje neke od najboljih radova toga razdoblja.

Također, Danska udruga arhitekata i Hrvatska komora arhitekata organiziraju na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu simpozij o arhitektonskim politikama, te o razvoju i transformaciji gradova.

Podvodna arheologija i povijesna baština

Tijekom kraljičina pojeta Danska agencija za kulturu potpisat će s hrvatskim Ministarstvom kulture dva sporazuma: sporazum o razmjeni stručnjaka u području podvodne arheologije i sporazum o digitalizaciji arhiva Ejnara Dyggvea. Taj je danski arheolog čitavu svoju karijeru posvetio istraživanjima na području današnjeg Solina i Splita, a 24. listopada u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici bit će otvorena njemu posvećena izložba.

Državni posjet kraljevskog para bit će prigoda i za održavanje seminara o podvodnoj arheologiji u UNESCO-vom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju. "To ćemo iskoristiti da okupimo stručnjake iz Danske i Hrvatske na području podvodne arheologije kako bi se razgovaralo o provedbi sporazuma o suradnji", navodi Danska agencija za kulturu.

Održat će se i UNESCO-v seminar u Splitu o očuvanju svjetske baštine u dvije zemlje, a "stručnjaci će razgovarati o izazovima i mogućnostima vezanim uz svjetsku kulturnu baštinu: kulturnom turizmu, obrazovanju i istraživanjima". Važno je razviti kulturno održiv turizam odnosno zaštititi važno mjesto, ali učiniti i da ga ljudi vide, napominju u danskoj agenciji.

Među ostalim, kraljevski će par razgledati i crkvu svetog Marka i zagrebačku katedralu te Dioklecijanovu palaču u Splitu.