Lepoglava postala Europski grad sporta

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. studenog 2014. - 9:49
Autor: 

Iz Udruženja sportskih gradova Europe (European Capitals of Sport Association ACES) je u Poglavarstvo Grada Lepoglave stigao dopis kojim se potvrđuje da je Lepoglava Europski grad sporta 2015.

Lepoglava nema olimpijske pobjednike ni aktualne državne prvake, prvoligaše niti velebni stadion. Lepoglava ima nešto drugo. Komisija ACES Europe prepoznala je dugogodišnje nastojanje da Lepoglava bude grad sporta koji je dostupan svim građanima, od najmlađih do onih u poznoj životnoj dobi, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u lepoglavskom Turističko-kulturno-informativnom centru gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

ACES Europe, čije je sjedište u Bruxellesu, svake godine dodjeljuje titule Europske prijestolnice sporta (Capital) za gradove s više od pola milijuna stanovnika, Europskog grada sporta (City) za gradove s više od 25.000 stanovnika te Europskog malog grada sporta (Town) za gradove s manje od 25.000 stanovnika.

Kao članica Europske unije Hrvatska je pozvana u ACES Europe, a Lepoglava je prvi hrvatski grad koji se kandidirao, a zatim i ispunio kriterije za ovaj naslov.
Od naših, gotovo 9.000 stanovnika, njih 1.100 ili 13,5 posto se bavi sportom ili nekim vidom rekreacije, a naš je cilj povećati broj na 20 posto, kazao je predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave Ivica Rudec dodavši da se u uređenje i proširenje Sportsko-rekreacijskog centra u Lepoglavi, kroz europske fondove, planira uložiti 2,7 milijuna eura.

Dodjela priznanja Gradu Lepoglavi održat će se 19. studenoga u Europskom parlamentu u Bruxellesu.