Lijerica se vratila kući

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 31. ožujka 2019. - 8:51
Autor: 

U Pridvorju je održana promocija knjige „Lijerica dubrovačkog kraja“ autora Đorđa Begua. Ovo je nakon Dubrovnika, Kotora i Lastve četvrta promocija ove vrijedne knjige, koja donosi prikaz povijesti lijerice i njene rasprostranjenosti, ali i korisne upute o načinu izrade, održavanju i  sviranju.

Knjigu i njenog autora predstavio je Boris Navro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, koji je istaknuo kako je ova knjiga iznimno vrijedan doprinos očuvanju tradicijske kulture, ali i sukus djelovanja i rada Đoka Begua kroz više desetljeća.

Autor knjige Đorđe Begu zahvalio se KUD-u „Stjepan Radić“ na organizaciji, te naglasio kako je potrebu da se tradicijska kulturna baština dokumentira, kako bi se sačuvala od zaborava.

Na promociji je Đorđe Begu iznio inicijativu o zaštiti lijerice kao kulturne baštine dubrovačkog kraja, a inicijativu je podržao Vlaho Mujo, predsjednik KUD-a „Stjepan Radić“, potpisavši u ime pridvorskog KUD-a dokument o ovoj inicijativi.

U okrivu programa nastupali su pridvorski lijeričari Stjepan Marinović i Ivica Karaman, kao i sam autor Đorđe Begu, a nazočnim ja prikazana i rijetko viđena dokumentarna snimka Nikolaša Skvičala na kojoj je zabilježeno njegovo sviranje lijerice u rodnoj kući na Urjaku.

Obitelj Dragić iz Pridvorja za ovu prigodu izložila je i originalnu lijericu Nikolaša Skvičala koju od njegove smrti čuva u svom domu.