Marić: Snažan osjećaj solidarnosti među iseljenicima

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 03. travnja 2020. - 9:18

Hrvatima u domovini i izvan nje, u povodu krize koju je izazvala zaraza koronavirusom i razorni potres, prigodnim riječima obratio se predsjednik Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Drage Hrvatice i Hrvati, u zemlji i svijetu!

Osjećaj odvojenosti, pa i izoliranost, iskusio je barem u jednom trenutku, svaki iseljenik. Širenjem pogubne bolesti, danas te osjećaje dijele ljudi širom svijeta, gurnuti u intimu svojih domova. Isto tako, iseljeničko iskustvo pokazuje kako nas osjećaj samoće i odvojenosti od zajednica kojima prirodno pripadamo, čine osjetljivijim za teškoće drugih. Iseljenici u većoj mjeri cijene pripadnost zajednici nego oni koji nemaju iskustvo odvojenosti.

Rezultat toga je snažan osjećaj solidarnosti, koju iseljenici prema matici domovini izražavaju više od jednog stoljeća. Ta solidarnost treba biti uzor i nama u Hrvatskoj. Ona se izražava na različite načine, pa i materijalnim sredstvima. Za to su osobito prikladne uplate na račune koje je otvorila Vlada Republike Hrvatske.

Uvjeren sam kako će globalno iskustvo stvoreno širenjem zaraze virusom Covida19 i stradanje Zagreba u razarajućem potresu, učiniti naše društvo solidarnijim, a veze s iseljeništvom jačima.

Dragi prijatelji Hrvatske matice iseljenika, sve vas pozdravljam u ime Hrvatske matice iseljenika i moje osobno ime

Vaš, Mijo Marić