Maškare u Dalmaciji!

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 20. siječnja 2016. - 11:03

Donosimo vam pregled maškaranih zbivanja diljem Dalmacije u siječnju i veljači 2016.

Split

Spli’ski krnjeval ove godine održava se od posljednje subote u siječnju do pokladnog utorka 9. veljače. Maškarani provod kreće s Pjace 30. siječnja točno u podne gdje će se podignuti karnevalska zastava, održati “vjenčanje superjunaka ovogodišnjeg ljubavnog krnjevala Supjerina i Wonder Valentine“, nakon koje će se održati primopredaja ključeva i zumba party. Osnovnoškolci i kućni ljubimci doći će na svoje 6. veljače za kada je na Rivi najavljen dičji krnjeval “Skakavac“, nakon kojeg će uslijediti „Paškare“, manifestacija za one koji će maskirati svoje četveronožne prijatelje, a dva dana kasnije, u ponedjeljak za polaznike splitskih dječjih vrtića organiziran je na istom mjestu program od 10 do 13 sati. Desetodnevna vladavina maškara Splitom završava kako i priliči na pokladni utorak 9. veljače u nešto kasnijim terminima negoli je to bio običaj do sada. Završna manifestacija će krenuti u 21 sat formiranjem povorke na Rivi, a obići će se devet punktova po gradu na kojima će po najavama biti različiti zanimljivi performansi. Na središnjoj pozornici na Rivi koncert u 22 sata održati će grupa Vatra, na Voćnom trgu planirano je izmjenjivanje niza DJ-eva, a upravo ispod kipa Marka Marulića čitat će se šentenca u 22.30, prije negoli Krnje plati glavom pola sata poslije na Gatu sv. Nikole.

Šibenik

Grad Šibenik i Društvo Naša djeca organiziraju u veljači pokladne svečanosti, u kojima će sudjelovati dječji vrtići, osnovne i srednje škole te udruge građana. Gradom će maškare vladati točno tjedan dana. Primopredaja gradskih ključeva najavljena je za utorak 2. veljače 2016.g., a gradonačelnik grada Šibenika predat će ključeve maškarama u 11,00 sati na Trgu Republike Hrvatske. Maškarana povorka, koju će činiti djeca iz svih šibenskih vrtića, praćena Šibenskom narodnom glazbom i mažoretkinjama, proći će prije toga od Poljane, Ulicom Vladimira Nazora, preko obale do Trga RH. Na pokladni utorak, 9. veljače 2016.g. karnevalska će povorka već tradicionalno krenuti u 15 sati s Baldekina prema obali i Trgu Pavla Šubića I (ispred zgrade Županije), gdje će biti održan prigodni program, pročitana optužnica i obrana te presuda Krnji. Nakon spaljivanja Krnje, krivca za sve nedaće u protekloj godini, bit će održan ples pod maskama na otvorenom. Posebno povjerenstvo proglasit će i nagraditi najbolje ovogodišnje maske.

Makarska

U utorak, 19. siječnja u 11 sati ispred zgrade Gradske uprave u Makarskoj primopredajom ključeva Grada obaviti će se „smjena“ vlasti. Tim činom nastupa „peto godišnje doba“ – vladavina maškara i počinje program jubilarnog 20. Zimskog karnevala u Makarskoj. Tri dana kasnije, 22. siječnja, u restoranu Peškera, s početkom u 20 sati maškare će izabrati svoju kraljicu i kralja, a 30. siječnja gradom će zavladati male maškare razigranim programom koji počinje na gradskoj rivi i Kačićevu trgu u 10,30 sati. „Ludilo“ zimskog karnevala kulminirati će Velika maškaranom povorkom i predstavljanjem skupna na rivi i Kačićevu trgu u 15 sati, te večerom u hotelu Miramare u 18 sati.

Zadar

Tradicionalna povorka Zadarskog karnevala, sastavljena od pučkih maškaranih skupina iz Zadra te bliže i dalje okolice, održat će se u nedjelju, 7. veljače 2016. TZ grada Zadra poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u glavnoj karnevalskoj povorci. Potrebno je dostaviti popunjen obrazac za sudjelovanje koji se nalazi na internetskim stranicama TZ grada Zadra.

Drniš

Prvim sastankom krnjevalskog odbora započele su pripreme za tradicionalni Drniški krnjeval. Maškare će zavladati gradom već 28. siječnja povorkom malih maškara Dječjeg vrtića Drniš, a potom i njihovim nastupom na Poljani kada će gradonačelnik predajom ključeva grada meštru od maškara simbolično predati vlast. Maškare će gradom vladati deset dana do Drniškog krnjevala koji će se održati u subotu, 6. veljače. Povorka će kao i uvijek krenuti s vrha „Kevića strane” do Poljane, a potom će na čikolskom mostu uslijediti izvršenje presude Krnji. Iz krnjevalskog odbora najavljuju da će u odnosu na prethodnu godinu biti novosti koje, kao i rokove za prijavu maškaranih skupina, tek treba utvrditi.

Skradin

Velika maškarana povorka u Skradinu održat će se 7. veljače u 15.30 sati. Maškaradnu povorku pratiti će skradinska limena glazba, a nakon povorke održat će se zakuska u bistrou ‘Pini’.

Vir

Velika novogodišnja proslava na Viru nije se ni stišala, a već kreće nova serija koncerata domaćih glazbenih zvijezda u koja najvljuje veliku feštu – “Maškare & Karneval 2016. Vir”. Na terasi Kotarina 23. siječnja u goste dolazi popularna Maja Šuput koju će tjedan kasnije, u subotu 30. siječnja, “naslijediti” neokrunjeni kralj zabave Jasmin Stavros. Prva subota idućeg mjeseca, 6. veljače, rezervirana je za odličan zadarski Rockatansky band, a već sutradan virske maškare guštat će uz nastup grupe Vista. Zadnjeg dana karnevala, 9. veljače, svoj veliki koncert na Viru održat će legendarni Mladen Grdović. Svi koncerti se održavaju na terasi Kotarina s početkom u 18 sati.

Vodice

Od 15. siječnja službeno i u Vodicama vladaju maškare. Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev predala je ključeve grada Pokladnom senatu i veslom gradonačelniku Anti Radinu Mačukatu koji je preuzevši vlast izrazio zadovoljstvo zataknutim stanjem u Gradu i najavio dolazak radosti, glazbe i plesa na gradske ulice. Nakon svečanosti u Uredu gradonačelnice, Pokladni senat i Vodiške mažoretkinje podignuli su pokladnu zastavu na Poljani i proglasili pokladne svečanosti otvorenima.

Dubrovnik

5. veljače

10:00 Stradun Dubrovački karnevo – mimohod malih maškara iz dubrovačkih dječjih vrtića

20:00 Lazareti · lazaretto Maškarata ispod kuplja

6. veljače

10:30 Stradun Orlandino – Magazin, maškarani koncert za najmlađe

20:00 Stradun – Magazin – maškarani koncert

7. veljače

15:00 Dubrovački karnevo – Fačenda od malijeh maškara, predškolski uzrast i maškarane obitelji, mimohod Stradunom i zabava u Lazaretima

8. veljače

11:00 Stradun – Dubrovački karnevo – maškarani školski dan

20:00 Revelin – Maškarani DJ party

9. veljače

21:00 Gradska kavana i kazalište Marina Držića

Dubrovački karnevo – Ultimi od karnevala