Na 66. Splitskom ljetu pet premijera

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 25. lipnja 2020. - 19:03
Autor: 

Osjeti, okusi i ukusi Mediterana tema su 66. Splitskog ljeta, koje će se od 14. srpnja do 14. kolovoza održavati na nekoliko gradskih lokacija i u sklopu kojega će biti izvedeno pet premijernih naslova, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za medije u Vestibulu Dioklecijanove palače. Festival se 14. srpnja otvara premijerom opere "Lombardijci" Giuseppea Verdija na Peristilu, a tijekom ljeta u dramskom programu premijerno će biti izvedene predstave "Francuzica" Ilije Zovka, "Teške ljubavi" Itala Calvina i "Dom za nez(a)brinutu djecu" Jelene Bosančić. Portugalski koreograf Daniel Cardoso u Split ove godine premijerno donosi "Correr o Fado", koji će izvesti balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Splitsko će se ljeto osim na Peristilu održavati i u Meštrovićevom Kaštilcu, na Sustipanu, u dvorištu HNK Split, Ljetnog kina Bačvice, na vrličkoj Česmi i u klaustru Sv. Frane.

Osim u premijernim naslovima, splitska će publika u ljetnim večerima uz ostalo moći uživati i u Verdijevom "Nabuccu", Gotovčevom "Eru s onoga svijeta", "Split in Spaceu" Ivana Lea Leme i predstavi Darija Foa "Mistero buffo", kao i u baletnoj gala večeri, te Felliniani, programu posvećenom redatelju Federicu Felliniju. Na koncertnom repertoaru su i koncert Zorana Predina "Sretan rođendan, Arsene" i koncerti Vlatka Stefanovskog & Tria V3 te Massima.

Intendant HNK Split i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan rekao je da, s obzirom na koronavirus, svakodnevno mjere i gledaju kako napraviti dobar raspored gledališta na kojima će se festival održavati. Ovogodišnji program temelji se uglavnom na hrvatskim umjetnicima, a ravnatelj Šestan vjeruje kako epidemiološko stanje neće poremetiti odvijanje festivala.

"Unaprijed se ispričavam publici, ako zbog situacije s epidemijom dođe do promjene plana u programu, ali mi i za taj dan imamo rezervni program. Na Sustipanu nećemo graditi tribine, tamo će biti parterno gledalište, atmosfera će biti odlična", kazao je Šestan.

Ravnatelj Opere Jure Bučević za operu kojom se otvara festival, "Lombardijce", kaže kako je riječ o monumentalnoj Verdijevoj predstavi, remek-djelu uvelike sličnom Nabuccu, jer sam zbor nosi radnju. Rekao je da su sretni što će izvesti "Lombardijce" i "Nabucca" jer je "publika željna opera u Splitu".

Vrijeme korone ravnateljica Drame Jelena Bosančić kratila je pisanjem dramskog programa, pa će festival umjesto dvije dramske premijere imati tri. Kazala je da će sve tri predstave biti na različitim lokacijama te da vjeruje kako će zainteresirati svaku publiku koja bude željela doživjeti nešto posebno.

Balet HNK Split svoj će program na Ljetu početi gala koncertom, najavio je ravnatelj Baleta Ilir Kerni, dodavši da mu je čast predstaviti novu generaciju prvaka baleta, te dodao da će imati i goste iz Njemačke.

"Premijerno ćemo izvesti Fado, imamo puno gostiju uz one iz Njemačke tu su i Talijani tako da što se tiče baleta biti će bogati program. Biti ćemo na nivou", kazao je Kerni.

U programu festivala su i dvije izložbe, a festival završava 14. kolovoza dodjelom nagrada Judita.

(Hina)