Na programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara više od 60 događanja

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 13. svibnja 2021. - 7:36
Autor: 

Na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama, od 10. srpnja do 25. kolovoza, na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija održat će se više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih i folklornih događanja, objavili su u srijedu iz Uprave Igara.

Prethodno je program usvojilo Festivalsko vijeće na sjednici 11. svibnja. Po financijskom planu, proračun 72. DLJI iznosi gotovo 8 milijuna kuna, što je za 1,5 milijun više od ostvarenog lani. Vlastita sredstva, uključujući prihod od sponzora i donatora te prihod od ulaznica, čine 30 posto proračuna.

Temelj dramskog programa čine predstava "Glava lava", adaptacija dramaturginje Marijane Fumić istoimenog romana prvijenca Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić, te tri produkcije EU projekta "Port of Dreamers", sufinanciranog sredstvima programa Europske unije "Kreativna Europa".

To su autorski rad Nataše Rajković i Ivana Penovića "Van sebe", predstava "Proslava" Slovenskog narodnog gledališča Maribor po tekstu Ivora Martinića i u režiji Jana Krmelja te predstava "Pod istim krovom" u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva "Kulturanova" i manjinskog mađarskog kazališta "Újvidéki Színház" iz Novog Sada.

Reprizno će biti prikazane uspješnice iz prijašnjih sezona: Shakespeareov "Hamlet" u režiji Paola Magellija, autorski projekt Saše Božića "Mara i Kata" te Držićev "Grižula" u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Glazbeni program počet će udaraljkaškom poslasticom predvođenom sjajnom Ivanom Kuljerić Bilić, s kojom će na pozornici ispred crkve sv. Vlaha nastupiti Nikola Krbanyevitch te Francesco Mazzoleni i Luis Montealegre.

Tomislav Fačini dirigirat će Zborom HRT-a na prvom ovoljetnom festivalskom koncertu u Kneževu dvoru, gdje će nastupiti i impresivni mladi hrvatski pijanist Lovro Marušić, ruska sopranistica Julija Ležnjeva s ansamblom La voce strumentale, mlada violinistica Eva Šulić s komornim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ali i s kvARTetom koji uz nju čine violončelist Pavle Zajcev, violinistica Đana Kahriman i violist Šimun Končić. Na Igre stiže i popularni i nagrađivani američki tenor Lawrence Brownlee.

Jedinstveni glazbeni program "Dubrovnik na glazbenoj hridi" u atriju Kneževa dvora donosi nastup gitarista Petrita Çekua. Veliki koncert ispred Katedrale održat će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Eduarda Straussera, s pijanistom Goranom Filipecom. Festival će velikim gala završnim koncertom zatvoriti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem mo. Ivana Repušića.

Festivalska publika uživat će i u plesnoj produkciji "Lulu" bivšeg prvaka Baleta HNK u Zagrebu, darovitog koreografa i redatelja Staše Zurovca te nagrađivanom projektu "Skupa" plesne umjetnice Petre Hrašćanec, premijerno prikazan u Zagrebačkom plesnom centru u listopadu prošle godine. Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu tradicionalno će predstaviti Folklorni ansambl Linđo.

Raznoliki popratni program donosi skupnu izložbu umjetnica "Gatara" u atriju palače Sponza, gdje će biti predstavljena i knjiga Mihe Demovića "Velika povijest dubrovačke glazbe V. Svezak".

Zahvaljujući potpori zaklade Caboga Stiftung, na 72. Igrama održat će se nekoliko glazbenih majstorskih radionica, književni razgovor s Ivanom Bodrožić, kao i više programa za najmlađe.

Glazbeni igrokaz za djecu u Kneževu dvoru vodit će popularni mladi američki pijanist Evan Shinners, a glazbeno-dramsku radionicu za djecu Ivana Djula. Bajka za van "Crvenkapica, vuk i baka" Teatra Poco Loco održat će se na otoku Lokrumu.

Početak online prodaje ulaznica očekuje se po objavi novih epidemioloških smjernica za događanja.

(Hina)