Na videokonferenciji usvojena Zagrebačka deklaracija

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. svibnja 2020. - 21:01
Autor: 

 Čelnici 27 država članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana na videokonferenciji usvojili su Zagrebačku deklaraciju kojom su potvrdili nedvosmislenu europsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe i predanost partnera sa zapadnog Balkana očuvanju europskih vrijednosti i načela. Vijeće je dalo zeleno svjetlo otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, piše HRT.

 - Donijeli smo važne odluke koje dokazuju našu privrženost jugoistočnoj Europi. 3,3 mlrd. eura kratkoročno i srednjoročno kako bismo pomogli toj regiji u borbi s Covidom-19. Druga važna odluka je da čvrsto podupiremo europsku perspektivu ovog dijela Europe uz nužnost provedbe reformi za vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Također je važna odluka Vijeće o zelenom svjetlu za otvaranje pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kazao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

 - Iako je ovo virtualni summit, ovo je dokaz da je Zapadni Balkan prioritet za EU i Europsku komisiju, on pripada Europi. EU za tu regiju osjeća odgovornost, naročito vezano za borbu protiv pandemije, kazala je Ursula von der Leyen. Ponovila je da EU u tome pomaže regiji kako bi se virus pobijedio, ali i premostile gospodarske posljedice. Za napredovanje u pristupnim pregovorima, naglasila je - nužne su provedbe reformi za vladavinu prava.

 - Želimo odaslati jasnu poruku da Europska unija stoji iza zemalja Zapadnog Balkana. Prijetnja koronavirusa upravo je pokazala integriranje zemalja te regije kao prioritet, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Izvor: jutarnji.hr