Napredak predstavio Godišnjak i kalendar

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 23. siječnja 2020. - 9:54

Hrvatsko kulturno društvo Napredak kao znak zahvale novinarima koji su pratili Napretkov rad tijekom 2019. godine i svojim korektnim i dobronamjernim izvještavanjima približili Napretkove programe i projekte široj javnosti u utorak, 21. siječnja 2020. u Galeriji “Gabrijel” Kamernog teatra 55 u Sarajevu upriličilo je godišnji susret s medijskim djelatnicima.

Kao i ranijih godina tom prigodom predstavljeno je 67. izdanje Hrvatskog narodnog godišnjaka koje je jedno od najvažnijih glasila Društva i zidni kalendar za 2020. godinu.

Predstavljači su bili prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Franjo Bratić, glavni i odgovorni urednik Godišnjaka i član Središnje uprave HKD Napredak te Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak dok je moderatorica bila Ivana Lukić, tajnica HKD Napredak .

Hrvatski narodni godišnjak, glasilo je koje zauzima posebno mjesto u Napretkovoj izdavačkoj djelatnosti. Uz izvješća o radu Središnje uprave i Napretkovih podružnica i udruga za prošlu godinu, prilozi brojnih suradnika od prvog broja Godišnjaka davne 1907. pa do broja 67 za 2020. godinu, svjedok su kulturnih, političkih i drugih društvenih događaja u vremenu u kojem su nastali.

Glavni i odgovorni urednik Napretkovog Godišnjaka i član Središnje uprave HKD Napredak Franjo Bratić istaknuo je da je ovogodišnje izdanje posvećeno, većim dijelom, 66. glavnoj skupštini Napretka održanoj 6. srpnja 2019. godine u Sarajevu te izboru novog predsjednika Društva dr. sc. Nikole Čiče.

– Nakon 29 godina s kormila je otišao predsjednik Društva, profesor Franjo Topić. Profesor Topić je označen Napretkom i Napredak je označen Topićem. Ono što je napravio za ovo Društvo je ogromno djelo – naglasio je Bratić.

Poručio je da je Napredak velika obitelj, s velikim uspjesima, te da svaku godinu mogu označiti povijesnom.

Predsjednik BZK Prepored prof. dr. Sanjin Kodrić izrazio je zadovoljstvo što sudjeluje u predstavljanju Godišnjaka ne samo kao netko tko se bavi književnom i kulturnom poviješću BiH nego i u svojstvu predsjednika Preporoda te istaknuo važnost društava kakva su Napredak, Preporod te Prosvjeta i La Benevolencija jer, kako je naveo, zajednički grade kulturni sustav BiH s pozitivnim refleksijama u cjelini bh. društva.

-Mislim da je to danas iznimno važno kao što je bilo u povijesti. Rijetko se vrednuje da su naša Društva, Preporod, Napredak, Prosvjeta i La benevolencija temeljne i najstarije ustanove kulture naših naroda, a ne samo društva kojih ima na tisuće“, rekao je prof. Kodrić ističući kako su četiri društva na razne načine oblikovala kulturni život BiH pa i šire. Istaknuo je poznatu činjenicu da su stipendisti Napretka bili jedini naši nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog.

Jedan od izdavačkih brandova je i Napretkov kalendar, čija prva izdanja datiraju još s početka 20. stoljeća. Konkretno, prvi zidni kalendar Napredak je izdao 1904. godine

Dopredsjednik Napretka i glavni urednik ovogodišnjeg kalendara Miroslav Landeka osvrnuo se na novo izdanje Napretkovog zidnog kalendara s motivima srednjovjekovnih utvrda u BiH.

– Posljednjih godina smo imali mostove, crkve, stećke, a ove godine su to utvrde. Nastojimo kroz kalendar očuvati svoju kulturnu baštinu. Činjenica je da se nalazimo u digitalnoj eri, ali nije splasnula želja za kalendarom – rekao je Landeka.

Kalendar kao dnevno štivo, priča o vlastitoj povijesti uz datume mjeseca koji kalendaru opravdavaju ime, ali mu daju potpuno novi smisao i funkciju. Dvanaest priča u dvanaest slika o utvrdama u Bosni i Hercegovini kalendar je HKD Napreda za 2020. No, to nije samo kalendar. To je sve ono što bismo trebali znati kao osobni podatak, godinu rođenja ili grad. Zato, ovaj kalendar je puno više od datuma, imendana i brojeva. On je kultura sjećanja zapisana na dvanaest listova.

Na kraju se nazočnima poticajnim riječima obratio predsjednik Napretka dr. Čiča poželjevši lijepo druženje s novinarima.

Potom je upriličen prigodni domjenak i druženje s medijskim djelatnicima.