Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja i 26. obljetnice obrane grada u Domovinskom ratu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. prosinca 2017. - 9:39
Autor: 

Dan dubrovačkih branitelja i 26. obljetnica uspješne obrane grada u agresiji Jugoslavenske vojske i srpsko-crnogorskih postrojba tijekom Domovinskog rata obilježava se prigodnim programom u srijedu u Dubrovniku.

Dubrovčani se prisjećaju kako je tog „crnog petka dubrovačkog“, 6. prosinca 1991. godine, u ranim jutarnjim satima krenuo sveopći napad srpsko-crnogorskog agresora na Dubrovnik. Na područje grada i njegovu povijesnu jezgru pod zaštitom UNESCO-a pucalo se od rane zore, a najžešće agresorske napade trpili su tvrđava Imperial na Srđu, povijesna jezgra, naselja Sustjepan i Nuncijata te hotel Belvedere.

U jednom trenutku nekolicina branitelja u tvrđavi Imperial zatražila je da se vatra iz grada otvori baš po tvrđavi, jer su daleko brojniji pripadnici agresorske vojske već bili kročili na njen gornji dio. To se pokazalo učinkovitim, budući da se agresor uz velike gubitke uskoro počeo povlačiti.

Živote je tog dana izgubilo 19 hrvatskih civila i branitelja, a njih 60 je ranjeno.

U Domovinskom ratu na dubrovačkom je području stradalo više od 300 branitelja i civila, više od 30 tisuća stanovnika bilo je prisiljeno napustiti svoje domove, a nanesena je ogromna materijalna šteta.

Program obilježavanja kojim se odaje počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika započeo je još 2. prosinca, a današnji središnji dio obilježavanja počet će u 9 sati, kada će gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa svojim suradnicima položiti vijence i zapaliti svijeće u počast poginulim braniteljima na groblju Boninovo, bošnjačkom groblju Boninovo i pred spomenikom poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske,.

Na Liechtensteinovom putu vijenci će biti položeni za stradale vatrogasce i pripadnike Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Program se nastavlja polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Križa na Srđu te recitalom učenika osnovnih škola i nastupom klape Ragusavecchia u Muzeju Domovinskog rata u utvrdi Imperial, nakon čega slijedi mimohod Gradske glazbe Dubrovnik od stare gradske luke Stradunom do crkve svetog Vlaha. U Portu će se točno u podne odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a u popodnevnim satima i braniteljima Sustjepana.

U 18 sati u dubrovačkoj katedrali služit će se sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, a navečer na Stradunu slijedi koncert Miroslava Škore. Program obilježavanja završava u subotu 9. prosinca utrkom „Stazom deva“.