Obnova kompleksa nekadašnje crkve i samostana sv. Nikole u Zadru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 29. kolovoza 2020. - 7:32
Autor: 

U kompleksu nekadašnje crkve i samostana sv. Nikole u Zadru u petak je predstavljen projekt obnove tog iznimnog kulturnog lokaliteta, što je strateški  kulturni projekt koji će omogućiti razvoj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Prezentaciji je na konferenciji za novinare nazočila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, rekao je kako će se projektom osigurati obnova postojećih i gradnja novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, opremanje i njihova prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unapređenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta kao i implementacija ostalih aktivnosti.

 "Trinaest godina nakon što je osnovan Centar za podvodnu arheologiju dolazimo do završne faze, odnosno početka obnove crkve i cijelog kompleksa. Ovim projektom završava se cjelovita obnova i ovo će doista postati reprezentativni kompleks u kojem će se prezentirati aktivnosti, vrijedni nalazi i gdje će se događati međunarodne znanstvene konferencije. Grad Zadar dobiva novi prostor kulture, novi javni prostor koji će se moći koristiti i za kulturna događanja te za znanstvene skupove i tu zapravo pokazujemo kako kroz kulturu postajemo zamašnjak koji može pokrenuti brojne druge aktivnosti", izjavila je ministrica Obuljen Koržinek nakon predstavljanja projekta.

 Priprema projekta obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru traje od 2014. godine, od kada su Ministarstvo kulture i medija, UNESCO i Grad Zadar uložili gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar kompleksa. Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole strateški je kulturni projekt koji će omogućiti razvoj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Ovim projektom Zadar i Hrvatska dobivaju prestižno kulturno, obrazovno i znanstveno središte. Konačno, ovaj projekt Zadar čini gradom razvijene svijesti za svoju povijest, kulturu i znanost. Na tim vrijednostima danas gradi svoj identitet, poručio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić. Projekt je sufinancirala Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadra“. Ukupna vrijednost projekta je 29,985.487 kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od 25,487.664 kuna, a Ministarstva kulture i medija u sufinanciranju sudjeluje sa 4,497.823 kuna. Rok za izvođenje svih projektnih aktivnosti je 32 mjeseca od potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.  Partner na projektu je Turistička zajednica Grada Zadar koja će aktivno sudjelovati na promidžbi i vidljivosti projekta.

(Hina)